Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Romana Tabák sa kúpala v potoku s najprísnejším stupňom ochrany. Zareagoval aj Andrej Danko
Zdielať na

Romana Tabák sa kúpala v potoku s najprísnejším stupňom ochrany. Zareagoval aj Andrej Danko

VYSOKÉ TATRY/BRATISLAVA / Vlnu kritiky spustila fotografia poslankyne OĽa NO Romany Tabák, na ktorej sa kúpe v tatranskom potoku. Aj keď podľa niektorých nie je kúpanie v potokoch zakázané, podľa správy TANAPu ide o chránené územie a takéto priestupky by sa nemali tolerovať. Prípadom sa zaoberá aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Poslankyňa zverejnila fotografiu na svojom profile na sociálnej sieti. O niečo neskôr svoj príspevok odstránila, pretože mnohých Slovákov jej konanie pobúrilo. "Ja som chcela len ľudí vyzvať, aby dovolenkovali na Slovensku a ja sa otužujem už piaty rok, tak vždy ľudí chcem povzbudiť, aby to vyskúšali tiež, ale som si neuvedomila, že robím niečo zlé," hovorí Romana Tabák. 

Miesto označila ako studenovodské vodopády

Nakoniec sa opravila, že sa nekúpala priamo v nich, ale na bližšie neurčenom mieste Studeného potoka. To však podľa správy parku na situácii nič nemení. "Každý rok robíme kampaň, preto aby ľudia, ktorí navštívia toto vzácne územie, práve túto činnosť nerobili," informuje riaditeľ správy TNAPu Pavol Majko. 

Podľa slov riaditeľa sa Studený potok nachádza v piatom najprísnejšom stupni ochrany

A to od vodopádov až po najbližšiu obec. Akékoľvek znečistenie je tak podľa neho nežiaduce. "Môže nastať zvrat v unikátnosti ekosystému, či už tatranských plies alebo aj vodných tokov. Treba si uvedomiť, že mnohé vodné toky sú aj vodárenskými zdrojmi a ľudia túto vodu pijú," informuje Majko. "Ja som si bola vedomá, že vlastne zakázané sa je kúpať v plesách, takže som aj zvedavá či som spravila niečo zakázané a ak som urobila niečo zakázané, tak sa ospravedlňujem," hovorí Tabák. 

Poslankyne sa zastal aj šéf parlamentu Boris Kollár

Spomenul, že v návštevnom poriadku je len zakázané kúpať sa v plesách a teda v potoku je to povolené. V zásade tu ale ide o niečo iné, pričom návštevný poriadok je už nejaký ten čas neplatný. "To, že neplatí Návštevný poriadok je jedna vec, ale druhá vec je platí zákon a v piatom stupni ochrany musíte sa pohybovať po vyznačenom turistickom chodníku," informuje Majko. 

Vecou sa teraz zaoberá inšpekcia životného prostredia

Mladej poslankyni, ale aj každému turistovi, ktorý takýmto spôsobom zíde z vyznačenej trasy, tak môže hroziť pokuta až do výšky vyše 3-tisíc eur. "SIŽP musí preveriť všetky okolnosti a detaily tohto skutku. Musíme v prvom rade identifikovať miesto a zistiť stupeň ochrany, ktorý tam platí," hovorí riaditeľ SIŽP Ján Jenčo. 


Z komentárov na sociálnej sieti vyplýva, že poslankyňa nebola ani prvá, ani posledná

Vodu zo Studeného potoku už okúsili viacerí ľudia. Správa parku tak voči tomu plánuje podniknúť právne kroky. "Budú pravdepodobne vyberané sankcie na mieste, pretože pokiaľ sa návštevník pohybuje tam, kde to nie je možné, tak sa vystavuje riziku sankcie a to je všade na svete v každom národnom parku," hovorí Majko. 

Andrej Danko vyzýva Romanu Tabák, aby sa vzdala poslaneckého mandátu

Uviedol to šéf národniarov a bývalý predseda parlamentu Andrej Danko vo svojom profile na sociálnej sieti. "Poslankyňa Tabák opakovane ukazuje, že nemá elementárnu slušnosť a ani vedomosti na pozíciu poslankyne v parlamente. Žiaľ, takýchto ľudí, náhodne vybraných, dostalo OĽaNO do parlamentu," napísal Danko.

Ďalší veľký trapas sa známej poslankyni NR SR za stranu OĽaNO podaril aj v uplynulom období

Neslávne sa zviditeľnila aj svojím výrokom: "Bla, bla, bla," pri odvolávaní vtedajšieho premiéra Igor Matoviča. Viac sa dozviete v nasledujúcom videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy