Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Všetky okresy budú opäť v zelenej farbe. Vakcíny AstraZeneca pravdepodobne darujeme
Zdielať na

Všetky okresy budú opäť v zelenej farbe. Vakcíny AstraZeneca pravdepodobne darujeme

BRATISLAVA / Epidemická situácia sa zásadne nezmenila. Počet priemerných denných prírastkov je rovnaký ako minulý týždeň, mierne klesá počet hospitalizovaných aj ventilovaných pacientov. Dynamika je vyrovnaná, rastové číslo je okolo hodnoty jedna.

Na pravidelnej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík. Ako doplnil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, všetky okresy Slovenska budú podľa COVID automatu budúci týždeň naďalej v zelenej farbe, teda monitoringu. Nemenia sa ani opatrenia na hraniciach.

Vo veľkej časti Európy však tretia vlna naberá na intenzite, najmä čo sa týka počtu pozitívnych prípadov. Najvyššie počty evidujú na Cypre, v Spojenom kráľovstve, Holandsku, Španielsku, Malte, Portugalsku, Grécku, Dánsku. „Vysoké rasty sú práve v krajinách, ktoré sú pre Slovákov obľúbenými dovolenkovými destináciami,“ podotkol Mišík s tým, že riziko importu nákaz je tak relatívne vysoké.

Úroveň zaočkovanosti sa na Slovensku pohybuje od 26 po takmer 60 % pri prvej dávke, po druhej dávke je to od 22 po 53 %. Regionálne rozdiely sa tak naďalej prehlbujú. Mišík upozornil, že obzvlášť v kontexte nastupujúcej tretej vlny je dôležitá zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov. Kým v Bratislave sa táto hodnota blíži 70 %, viaceré okresy sú na druhej strane pod úrovňou 50 %.

Na Slovensku je stále približne 840-tisíc osôb nad 50 rokov, ktoré nemajú vytvorenú ochranu vakcínami. Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz však na základe skúseností zo zahraničia upozornil, že pre nezaočkovaných ľudí je prakticky isté, že sa v priebehu najbližších mesiacov nakazia. Vyjadril tiež obavu z nárastu hospitalizácií.

Vakcíny AstraZeneca Slovensko pravdepodobne daruje

Vakcíny od AstraZeneca Slovensko pravdepodobne daruje. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Reagoval tým na otázku, čo plánuje štát robiť s približne pol miliónom dávok tejto vakcíny, ktorými aktuálne disponujeme. Ako minister konštatoval, Slovensko musí darovať 1,2 milióna dávok vakcín proti COVID-19, aj keby sme teda darovali všetky dávky AstraZeneca, stále by to nebolo dosť. „Budeme postupovať podľa exspiračných hodnôt dávok,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva. Rezort aktuálne hľadá spolu s ministerstvom zahraničných vecí partnera, s ktorým by sa štát na darovaní dohodol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy