Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Škola v Trebišove sa zapísala do histórie: Všetci prepadli, ministerstvo ju chce zrušiť
Zdielať na

Škola v Trebišove sa zapísala do histórie: Všetci prepadli, ministerstvo ju chce zrušiť

TREBIŠOV / Súkromná stredná odborná škola v Trebišove sa mimoriadnym spôsobom zapísala do histórie vzdelávania na Slovensku. Už dva týždne po jej otvorení v meste evidovala takmer 500 študentov, no ešte v tom istom školskom roku všetci žiaci prepadli. Ministerstvo školstva sa ju teraz rozhodlo zrušiť.

"K dnešnému dňu evidujeme 417 žiakov. Máme otvorené 2-ročné učebné odbory," vyjadrila sa Petra Kováčová, riaditeľka, Súkromná stredná škola Trebišov. Úspešný začiatok - problematický koniec. Ministerstvo školstva už rozhodlo o ďalšom osude súkromnej školy v blízkosti rómskej osady. "Minulý týždeň vydalo Ministerstvo školstva rozhodnutie o vyradení školy zo siete," uviedla Renáta Vitková, odbor komunikácie MŠVVaŠ. Zriaďovateľ školy sa, zatiaľ, nepriznáva, že mu už bol tento dokument doručený. Ministerstvo chce, aby bola škola vyradená zo siete 31. augusta tohto roka. "My nemáme žiadnu vedomosť o tom, aby škola v našej pôsobnosti, žiadna zo škôl, bola vyradená zo siete škôl. Musí najprv prebehnúť zo zákona stretnutie so zriaďovateľom," uviedla stanovisko Margita Romanovská, za správnu radu zriaďovateľa Biela voda, n. o.

Návrh na vyradenie prišiel po rozsiahlej kontrole školy zo strany Štátnej školskej inšpekcie. Zistené pochybenia šokovali aj skúsených odborníkov. "Ministerstvo školstva zistilo na strane zriaďovateľa viacero závažných pochybení - a to ohľadom prijímania študentov ako aj financovania," vyjadrila sa Vitková. "Prijatých najmenej 137 uchádzačov, ktorí takéto vzdelanie získali. Táto krajina platila 2-krát za to isté," skonštatovala Viera Kalmárová, bývalá hlavná školská inšpektorka.

Súkromná škola mala naposledy podľa počtu žiakov nárok na štátny príspevok vo výške približne dva milióny eur. Jej vyraďovací proces trval takmer 12 mesiacov, aby, vraj, úradníci neurobili žiadnu chybu. "Aby sa nestalo to, že to rozhodnutie by niekto spochybňoval. To, že daná škola by mala byť vyradená zo siete," vyjadril sa minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. "My sme si istí a vedomí toho, že nič protizákonné sme neurobili," dodala Kováčová. V škole naposledy oficiálne študovalo približne 600 žiakov. V prípade jej úspešného vyradenia, budú mať v ďalšom školskom roku možnosť pokračovať vo vzdelávaní na stredných školách v okolí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy