Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Opäť sa budú meniť pravidlá na hraniciach. Zatiaľ však nie je známe ako ani kedy. Ako reaguje SMER-SD na rozhodnutie súdu?
Zdielať na

Opäť sa budú meniť pravidlá na hraniciach. Zatiaľ však nie je známe ako ani kedy. Ako reaguje SMER-SD na rozhodnutie súdu?

BRATISLAVA / Režim na hraniciach sa opäť bude meniť. Zatiaľ nie je známe, ako, ani kedy. Poznáme zatiaľ iba stanovisko Ústavného súdu. Ten pozastavil aktuálnu vyhlášku, na základe ktorej funguje režim na hraniciach. A teda aj pendleri, dovolenkári, či zahraniční turisti. Ešte stále však platia súčasné opatrenia.

Aktuálna vyhláška ÚVZ, ktorá upravuje režim na hraniciach vstúpila do platnosti len pred piatimi dňami. Ešte ani nestihla vychladnúť a už jej platnosť pozastavil Ústavný súd. Jeho uznesenie má 8 strán a okrem iného v ňom svoje rozhodnutie vysvetľuje: Je potrebné zabrániť priamej alebo nepriamej diskriminácii osôb, ktoré nie sú zaočkované.

"Dnešným rozhodnutím sa nerušia pandemické opatrenia na hraniciach ako také. Len sa vracia ten právny stav tam, kde bol pred vydaním tej poslednej vyhlášky. Tam kde bol pred 9. júlom," povedal ústavný právnik Kubina. V praxi by to znamenalo, že by opäť fungovalo rozdelenie krajín podľa farieb.  Podľa ústavného právnika môže vláda vydať úplne novú vyhlášku podľa ktorej sa budeme riadiť. "Sú to rozhodnutia, ktoré robí vláda aj pod časovým stresom a samozrejme môže dôjsť aj k chybám," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Podľa vyhlášky ÚVZ SR platnej od štvrtka 8. júla sa od piatka 9. júla nariaďovala karanténa po príchode zo zahraničia všetkým, ktorí neboli plne zaočkovaní. Po vstupe na Slovensko nemuseli ísť do karantény len tí Slováci, ktorí očkovanie absolvovali. „ÚS SR obnovuje platnosť a účinnosť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 218, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky, uverejnenej 10. júna 2021,“ píše sa v stanovisku súdu.

Rozhodnutie súdu vstúpi do platnosti v priebehu niekoľkých dní. Najprv musí byť zverejnené v zbierke zákonov. Súčasná vyhláška dovtedy ostáva v platnosti.

Reakcia Smeru-SD: Veľmi sa tešíme

"Veľmi sa tešíme. SMER – sociálna demokracia ako autor a cez svojich poslancov aj ako navrhovateľ víta rozhodnutie Ústavného súdu SR (ÚS SR), ktorým pozastavil účinnosť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva o povinnej 14 dňovej karanténe, ktorú musí absolvovať každá plne nezaočkovaná osoba prichádzajúca na územie SR," píšu vo svojom stanovisku z politickej strany Smer-SD. 

"Očkovanie musí byť dobrovoľné, a ak sa niekto rozhodne nezaočkovať, nemôže byť za to ani priamo ani nepriamo diskriminovaný," doplnili v stanovisku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy