Skoro jasno
15°
Bratislava
Štát podľa Fica nakupoval antigénové testy od trnavskej firmy v rozpore so zákonom
Zdielať na

Štát podľa Fica nakupoval antigénové testy od trnavskej firmy v rozpore so zákonom

TRNAVA / Štátne hmotné rezervy v stredu zverejnili bližšie informácie z rozhodnutia o tom, že porušili zákon. Ich predseda tak urobil v reakcii na tvrdenia opozície o tom, že má byť okamžite zbavený funkcie. To, čo rozdeľuje Igora Matoviča s Richardom Sulíkom, zdá sa, spája Petra Pellegriniho s Robertom Ficom.

"Klamali a klamú a kradli ako straky," vyjadril sa predseda Smer-SD Robert Fico. Opozičnému smeru ležia v žalúdku testy už dlhé mesiace. V stredu dokonca spred sídla trnavskej firmy, ktorá testy dodávala, kritizovali tieto nákupy. "Matovič sa priznáva, že pozná priamo majiteľa tejto spoločnosti, jeho deti chodia do jeho školy, jeho žena sedela v tej školskej rade dva školské roky," povedal Fico. Smeru sa tiež nepáči, že zisk trnavskej firmy bol rok pred pandémiou 31-tisíc, no keď začal biznis s testami, zarobila milióny. "3,7 mega. Viete jaké sú to prachy? Jaké sú to peniaze? A oni nás budú poučovať od rána do večera, že čo my všetko," skonštatoval Fico.


"Nebudeme komentovať fabulácie poslanca Fica. Jeho dnešné vyjadrenia sme postúpili nášmu právnemu zástupcovi, ktorý bude celú vec riešiť právnou cestou," uviedla stanovisko spoločnosť Eurolab Lambda. Igor Matovič v stredu na to nereagoval. Stanovisko pripravil úrad vlády. "Jediné spojenie medzi Igorom Matovičom a predmetnou firmou je, že majú svoje bydlisko, respektíve sídlo v Trnave," vyjadrila sa hovorkyňa premiéra SR Ľubica Janíková.

Takmer identické vyjadrenia v stredu ponúkol aj Hlas-SD. Navyše žiada okamžité odstúpenie šéfa štátnych hmotných rezerv. "Išlo o obyčajný, hnusný kšeft pre malú trnavskú firmičku spriaznenú a personálne prepojenú aj na Igora Matoviča," povedal predseda Hlas-SD Peter Pellegrini. Opozícia žiada preverenie všetkých pandemických nákupov. Šéf hmotných rezerv, ktorý za všetky nákupy nesie zodpovednosť, potom zvolal tlačovku tiež. "Všetci mi hovoria, drž sa, drž sa, ťažká tlačovka, ja sa teším na to. Ja sa teším na túto tlačovku! Lebo v podstate, my sme nepochybili," skonštatoval predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf.


Ján Rudolf vysvetlil, že tendre boli dva. V prvom nakúpili od trnavskej firmy 500-tisíc testov. Nákup bol podľa ÚVO v poriadku. "Ja viem, ide ich rozhodiť, ale žiaľ UVO povedalo, alebo chvalabohu UVO povedalo, že sme nepochybili. Žiaľ UVO nebrnká na ich strunu. Len by si to trebalo prečítať," povedal Rudolf. Druhá kontrola sa týkala tendra na nákup 13 miliónov testov. Od troch rôznych firiem. Pri jednej z nich vidí úrad problém v tom, že testy nesplnili zadané kritériá. "Nejde o testy, ktoré dodávala firma Eurolab Lambda," vyjadril sa Rudolf.


Ide o milión testov od iného dodávateľa. Nie z Trnavy. Či bol naozaj porušený zákon, sa rozhodne v odvolacom konaní. Šéf štátnych hmotných rezerv na záver povedal, že je pripravený aj na ďalšie kontroly. Vraj je zvyknutý. "My ich tu už máme rok. A nech teda ešte ďalší rok prídu a budeme len prefocovať, vypovedať a poskytovať materiály a poskytovať súčinnosť. Vždy sme doteraz súčinnosť poskytli," dodal Rudolf.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy