Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Teplé počasie prináša zvýšený počet popálenín či úpalov u detí. Odborníci radia, čo v takom prípade robiť
Zdielať na

Teplé počasie prináša zvýšený počet popálenín či úpalov u detí. Odborníci radia, čo v takom prípade robiť

BRATISLAVA / Deti trávia väčšinu letných dní vonku. Aj preto hrozí zvýšené riziko rôznych úrazov. Patria medzi ne napríklad aj popáleniny či nebezpečný úpal.

Ten môžu dostať nielen v lete, ale aj keď sú v príliš vyhriatej miestnosti. Úpal je nebezpečné prehriatie organizmu, kedy telesná teplota vystupuje až nad 40 stupňov. "Takého človeka treba z tej prehriatej miestnosti dostať von do nejakého chladnejšieho prostredia, ovlažovať, dávať mu v malých množstvách piť. Pokiaľ by sa napil veľa, mohlo by dôjsť k zvracaniu," uviedol hovorca operačného strediska Jozef Minár.


Ochladzovať dieťa s úpalom môžete rôznymi spôsobmi. Vlažnou sprchou, zábalmi alebo ventilátorom. Zdravotníci však upozorňujú aj na úžeh. Ten môže dieťa dostať ak nie je dostatočne chránené pred slnkom.  "Postihuje najčastejšie ľudí, ktorí si nedávajú pokrývku hlavy. To slnko priamo páli na tú hlavu, zohrieva nám v podstate aj mozog samotný. Dochádza k zvýšeniu teploty, poklesne nám tlak," vysvetlil Minár.


Medzi ďalšie prejavy, ako zistíte, že má vaše dieťa úžeh, sú závrate, je mu zle od žalúdka, nemôže spať, prípadne je plačlivé. Rovnako ako v prípade úpalu je potrebné presunúť dieťa do chladnejšieho prostredia a postupne mu dávať piť, najlepšie minerálky, ktoré obsahujú minerálne látky.

"Ten najhorší stav je, že dôjde až k poruche vedomia, že ten človek nám upadá do bezvedomia, v takom prípade samozrejme okamžite sa obrátiť na tiesňovú linku 155, kde operátor nám dá inštrukcie ako ďalej," informoval hovorca operačného strediska Minár.


Deti sú všeobecne zvedavé. Najmä tie najmenšie, ktoré začínajú chodiť. Väčšinou sa chytajú vecí, ktoré udržia ich rovnováhu. A tak sa môže ľahko stať, že sa chytia napríklad stola s obrusom a strhnú na seba horúcu polievku. "My sme hydrofilní. To znamená, že vzťahujeme do seba hneď tú horúcu vodu a tým pádom veľmi ťažké liečiteľné rany sa vytvárajú. Preto ideálne okamžite, aj keď sa nebavíme o popáleninách, ale o obareninách, treba to veľmi rýchlo chladiť," povedal Arpád Esztergályos, lektor odbornej prípravy operačného strediska. A to najlepšie pod jemným prúdom chladnej vody. Nemusí byť ľadová. Obarené miesto ochladzujeme dovtedy, kým sa dieťa neupokojí.


Najmä počas leta radi trávime čas vonku, napríklad aj pri opekačkách. Tu už môžu pri nedostatku opatrnosti hroziť aj popáleniny. "Tuto mám znázornenie čo sa týka popálenín. Ak si zoberieme jednotlivé popáleniny podľa farby. Prvá farba je v podstate prvý stupeň, ktorý zvyčajne všetci utrpíme, kludne aj na slnku, ktorá bolí na dotyk," opísal Esztergályos.


Druhý stupeň popálenín už vytvára pľuzgiere, ktoré tiež môžeme dosiahnuť na slnku, preto sa šúpeme.  "Toto už je tretí stupeň, ktorý už je vulgárne, ale mierne opečené mäsko a je bolestivé veľmi," uviedol lektor odbornej prípravy operačného strediska.


Čierna časť kože je už doslova spálená a nebolí, pretože sú spálené aj nervové ukončenia. Prvá pomoc pri popáleninách je okamžité chladenie neagresívnymi tekutinami. Za také považujeme všetky, ktoré naše deti môžu vypiť. Či už je to voda, studený čaj alebo mlieko, v žiadnom prípade nič alkoholické.

"15-20 minút by sme to mali chladiť, ale skôr sledujme ako to dieťa reaguje, to znamená , že keď chladíme a cíti sa príjemne, tak je v poriadku, akonáhle povie, že to bolí, treba prestať, lebo podchladzujeme tú časť. By som povedal, že vždy, ak sa niečo takéto stane, volajte linku 155, kde operátor vám vie poradiť," povedal lektor odbornej prípravy operačného strediska Esztergályos. V lete pri deťoch nezabúdajte najmä na pitný režim, pokrývku hlavu a opaľovací krém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy