Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nižšie ceny za testy alebo niekoľko testov mesačne úplne zadarmo. Vládna koalícia hľadá dohodu
Zdielať na

Nižšie ceny za testy alebo niekoľko testov mesačne úplne zadarmo. Vládna koalícia hľadá dohodu

BRATISLAVA / Nielen pri návšteve aquaparku, či hromadných podujatí, ale aj v niektorých slovenských nemocniciach stále potrebujete negatívny test. Ak ide o hospitalizáciu alebo plánované vyšetrenie za test neplatíte - v úplne inej situácii sú ale ľudia, ktorí chcú v nemocnici navštíviť príbuzných. Jednou z nich je aj pani Mária z Kráľovského Chlmca, ktorej mama leží v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti.

"Inak sa do nemocnice nedostanem, len keď mám denne test,antigénový, začo treba denne platiť 15 eur. Nemôžem si to dovoliť. A to som len ja a ešte by tam chcel ísť aj otec," povedala Mária z Kráľovského Chlmca.

"Odôvodňujeme to tým, že aj keď zatiaľ je miera infikovaných na Covid-19 nízka, nízku máme aj mieru zaočkovanosti, sme v pohraničnej oblasti, odkiaľ pochádza pomerne veľa pendlerov a je sledovaný bohatší cezhraničný pohyb. Riziko Covid-19 ochorenia nepominulo," uviedla námestníčka pre LPS nemocnice s poliklinikou Kráľovský Chlmec, Judita Chachaľáková.

Aj v univerzitnej nemocnici v Bratislave , v Banskej Bystrici aj v Žiline argumentujú opatrnosťou a od príbuzných pri návšteve hospitalizovaných vyžadujú negatívne testy. Bez ohľadu na farbu okresu. "Na návštevu môžu ísť len očkovaní, alebo tí, ktorí prekonali ochorenie Covid-19, alebo pokiaľ majú PCR alebo antigénový test. V tomto prípade si musia vykonať antigénový test pre samoplatcov," skonštatovala hovorkyňa Žilinskej nemocnice Lenka Záteková.


Ľudia, ktorí chcú navštevovať svojich príbuzných v nemocniciach tak rozhodne siahnu hlboko do vreciek. No veľa z nich na to jednoducho nemá. O to viac dúfajú, že v koalícii dôjde k dohode a PCR ako aj antigénové testy budú z časti hradené. Ministra zdravotníctva už poverili aby do pondelkovej koaličnej rady pripravil finančnú analýzu.
 
"Antigény budú za symbolickú cenu. Bavíme sa o sume max 10 eur za jeden, ale nebudú nikdy zdarma. PCR testy budú zdarma v nejakom počte na mesiac zdarma," vyhlásil šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

"Ja som navrhol aby ľudia platili aspoň o 20 percent z hodnoty testov. 20% z reálnej hodnoty antigénových testov, keď aj preženiem, aj s prácou stojí 10 eur, tak by bolo možno len 2 eurá za ten test," uviedol minister financií Igor Matovič.


"Pozrieme sa na to, aj z hľadiska čo si štát môže dovoliť a aké sú podmienky,"
uzavrel premiér Eduard Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy