Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozivá povodeň v Rudne nad Hronom: Živel usmrtil bývalého starostu, ľudia stále bez pitnej vody
Zdielať na

Hrozivá povodeň v Rudne nad Hronom: Živel usmrtil bývalého starostu, ľudia stále bez pitnej vody

RUDNO NAD HRONOM / Uplynulo 6 týždňov odkedy sa Rudnom nad Hronom prehnala mohutná prívalová vlna. Voda z pretrhnutej hrádze pripravila o život bývalého starostu obce a zničila domy. Obyvatelia stále nemajú pitnú vodu, studne sú plné blata. Škody vyčíslili na 900-tisíc eur.

"Počuli sme veľký rachot, pozreli sme vonku a videli sme po ceste plávať autá. Vchodové dvere sa nedali otvoriť, lebo tlak vody už tlačil na ne," povedal obyvateľ Rudna nad Hronom. Aj po týždňoch sú to pre neho nepríjemné spomienky. Jeho manželku a dvoch malých synov uväznil živel v dome. Aby prežili, vyliezli cez okno. Keď štáb TV JOJ prechádzal ulicami obce, bolo stále vidieť následky záplav. Chýbajú celé kusy pozemkov aj mosty. Život sa po 6-tich týždňoch do normálu stále nevrátil.

"Zbadala som, ako ide voda dolu, tak som utekala dnuka. Ako som zatvorila dvere, tak ma buchli a už sa valila voda dnu," povedala obyvateľka Rudna nad Hronom. Od záplav už prešlo mesiac a pol, no mnoho rodín v Rudne nemá stále pitnú vodu a musia si ju naberať z cisterien. V obci nie je vodovod a ľudia používajú studne, tie sú plné blata. Domy ešte nevyschli, v izbách aj po týždňoch objavujú blato. Škody obec vyčíslila na 900-tisíc eur. Ľudia si robia všetko svojpomocne. "Nič neprišlo, ešte sme nedostali žiadnu kompenzáciu, ani euro," vyjadril sa obyvateľ Rudna nad Hronom. Boli sme sa pozrieť aj na mieste, kde sa v máji pretrhla hrádza, teraz z nej nezostalo nič. "Ťažko sa na to spomína, ale sme radi, že žijeme," dodala obyvateľka Rudna nad Hronom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy