Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Otvorili ďalšiu kanceláriu pre pomoc obetiam násilia, či šikanovaných detí
Zdielať na

Otvorili ďalšiu kanceláriu pre pomoc obetiam násilia, či šikanovaných detí

LEVICE / Sexuálne zneužívanie, domáce násilie, či podvody na senioroch. S takýmito problémami sa ľudia najčastejšie obracajú na kancelárie obetí trestných činov. Tie doteraz fungovali v krajských mestách. Teraz sa presúvajú aj do okresov. Ministerstvo vnútra zriadilo takúto kanceláriu aj v Leviciach.

Podľa skúseností z Nitry, kde takáto kancelária funguje už dva roky, sa na ňu najčastejšie obracajú obete násilia v domácnostiach, ale taktiež aj sexuálneho zneužívania.

Po radu si prišli napríklad šikanované deti, pomáhali však aj dievčatám z modelingovej agentúry, ktoré boli sexuálne zneužívané. "Riešili s naším právnikom možnosť odškodenia, vlastne, aby si počas vyšetrovania nárokovali aj odškodnenie, na ktoré majú zo zákona právo," konštatoval zamestnanec kancelárie v Nitre, Peter Windisch. 

Kanceláriu už vyhľadala okolo stovka ľudí z celého kraja. Najčastejšie išlo o ženy a takmer v 36% to boli seniori. Poskytujú právne, sociálne poradenstvo, ale aj psychologickú pomoc. "Zaznamenávame veľa telefonátov, že sa potrebujú vyrozprávať," povedal Peter Windisch. Takéto kancelárie postupne otvárajú už aj v niektorých okresných mestách na celom Slovensku. Pribudli k nim aj Levice. Ide o bezplatnú službu a ľudia sa môžu obrátiť na nich aj anonymne.

"Čiže občan nám nemusí povedať svoje meno a priezvisko nám povie čo ho trápi a my mu hľadáme službu, ktorá by mu mohla pomôcť," vysvetlil Jozef Halcin z odboru prevencie kriminality ministerstva vnútra. Novootvorenú kanceláriu v Leviciach budú môcť ľudia navštíviť jedenkrát do týždňa. "Bude na Okresnom úrade v Leviciach každý utorok od 8-15 hodiny," informoval prednosta úradu Pavol Dlábik. O pomoc môžete požiadať aj telefonicky či mailom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy