Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V prekrásnej dedinke na konci Slovenska sa už nebudú musieť otáčať autá. Pribudne tu priechod s Maďarskom
Zdielať na

V prekrásnej dedinke na konci Slovenska sa už nebudú musieť otáčať autá. Pribudne tu priechod s Maďarskom

CHLABA / Z európskych dotácií začali stavať v poradí 36 hraničný priechod s Maďarskom v podobe cestného mosta aj s cyklochodníkom ponad rieku Ipeľ. Spojí obec Chlaba s Maďarskom. Z tejto prekrásnej dedinky na konci sveta tak povedie cesta už aj opačným smerom.

V Chlabe sa autá točia v poslednej uličke, pred  posledným domom. Ďalej už cesta nevedie. "Všetko má svoje výhody a nevýhody, posledná dedina na konci sveta, kde sa aj vrany otáčajú a ďalej cesty nevedú. Ale to sa teraz vyzerá tak, že sa to zmení," povedal starosta obce Gregor Izrael. 


Od Maďarska ju delí z jednej strany Dunaj a z druhej Ipeľ. A tak domáci k susedom musia 25 kilometrov autom, cez Salku. Zo slovenskej Chľaby je to do maďarského Ipolydamásd, čo by kameňom dohodil. Ak je nízka hladina Ipľa, dokonca aj prebrodil. Po 12 rokoch plánovania tu začali stavať nový most. "Keď sú tie väčšie suchá, v krátkych nohaviciach sa dá bez problémov dostať na druhú stranu," skonštatoval starosta.


Základný kameň položili ministri dopravy a obchodu a zahraničných vecí oboch krajín. Nový most do tichej obce ležiacej na sútoku Ipľa a Dunaja láka turistov najnižšie položeným pohorím Slovenska zvaným Burda i čarovnými vínnymi pivničkami, prinesie viac života. "Z pohľadu obce a rozvoja obce je tento v úvodzovkách kľud takým nešťastným riešením, tak čo sa týka cestovného ruchu sa pohne život,"  zhodnotil starosta Izrael.

"Dosť často chodíme do Maďarska. Autom, na nákup, pre jablká," povedal obyvateľ Chľaby.


"Bude tu vyššia premávka a tak sa snáď rozbehne aj biznis," povedala žena z Maďarska.


Iní majú obavy, že úzke cesty v dedine nebudú stačiť narastajúcej doprave. "Keď budú tu autom chodiť, tak tie staré domy neviem či vydržia, nám vyhovovalo, ten kľud," myslí si miestny obyvateľ. "Bude aj dobre aj nedobre, keď budú chodiť nie na Salku, tak bude tu rušno," dodal ďalší.


"Každopádne tam bude treba zníženie rýchlosti, aby boli opravené chodníky, aby to mohli dedinčania využívať,"
uviedol starosta.


Do Chlaby, poslednej dedinky v Novozámockom okrese sa po ceste bude ešte dva roky vchádzať i vychádzať, keďže most má byť hotový až v roku 2023.

Najčítanejšie správy