Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pútnici opäť prídu na Mariánsku horu. Pripraviť sa musia na rôzne obmedzenia
Zdielať na

Pútnici opäť prídu na Mariánsku horu. Pripraviť sa musia na rôzne obmedzenia

BRATISLAVA / Minulý rok zostala Mariánska hora bez tradičnej levočskej púte. Ale už najbližší víkend tam pútnici budú môcť prísť po ročnej pauze opäť. Pripraviť sa musia na rôzne obmedzenia. V Levoči budú veriacim k dispozícii aj testovacie miesta, na horu sa totiž nezaočkovaní bez negatívneho testu nedostanú.

Na najväčšiu slovenskú púť sa tentokrát nepripravujú spovednice ci parkovacie miesta, ale testovacie unimobunky a dezinfekcie. Na poslednej púti pred pandémiou sa veriaci rátali na desaťtisíce. Okres Levoča sa aktuálne nachádza v 1. stupni ostražitosti a bude tomu tak aj počas konania púte. 

Organizátori hovoria o priaznivej situácii a tak sa rozhodli, že ľuďom umožnia tento rok prísť, ale iba pešo. Navyše, na horu a teda na slávnostné omše v piatok i v nedeľu nepustia každého. "Musia byť zaočkovaní, testovaní, ale po prekonaní Covidu-19 v uplynulých mesiacoch," informuje hovorca farnosti v Levoči Jozef Lapšanský. 

​V Levoči budú pre veriacich zriadené dve testovacie miesta

Mnohí o konaní púte vedia, ale na pútnicku horu prichádzajú radšej v týchto dňoch. "Nepôjdeme tento rok na púť, lebo my sme starší ľudia a my už hore pešo nevyjdeme," hovorí veriaca z Levoče Erika. "Ja si to radšej takto vychutnám teraz, osamote, a navyše som z Bratislavy a je to dosť ďaleko," hovorí veriaci z Bratislavy. "Nás sem zobral dnes náš pán starosta a ja mám z toho neskutočný zážitok," hovorí veriaca z Matysovej. 

Organizátori nevedia odhadnúť, koľko ľudí príde, hlavného hygienika dokonca žiadali o výnimku, aby ich mohlo byť viac ako stanovuje vyhláška. "Hromadné podujatia sa môžu konať za nastavených podmienok, ktoré sú podrobne uvedené vo vyhláške ÚVZ SR. Hlavný hygienik SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a ani regionálne úrady verejného zdravotníctva nemajú možnosť udeľovať výnimky, ktoré sú nad rámec vyhlášok ÚVZ SR," stanovisko ÚVZ SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy