Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo veku 88 rokov zomrel Donald Rumsfeld, minister obrany z Bushovej administratívy
Zdielať na

Vo veku 88 rokov zomrel Donald Rumsfeld, minister obrany z Bushovej administratívy

Archívna reportáž

Lúčili sa s Georgom Bushom

WASHINGTON / Vo veku 88 rokov zomrel Donald Rumsfeld, ktorý medzi rokmi 2001 a 2006 viedol americké ministerstvo obrany. Vo vyhlásení zverejnenom na twitteri to oznámila rodina, ktorá hovorí o smrti štátnika a milujúceho manžela. Ako pripomína agentúra Reuters, Rumsfeld bol hlavným strojcom vojny v Iraku, pokým ho Bush po troch a pol rokoch bojov nevymenil.

​​Do dejín sa Rumsfeld najvýraznejšie zapísal ako jedna z hlavných postáv americkej vojny proti teroru po útokoch na New York a Washington z 11. septembra 2001. Podľa denníka The Washington Post z neho jeho vedúca úloha pri inváziách do Afganistanu a Iraku a snahy o transformáciu americkej armády urobili jedného z najdôležitejších a tiež najkontroverznejších ministrov obrany v dejinách USA.

"S hlbokým smútkom zdieľame správu o odchode Donalda Rumsfelda, amerického štátnika, oddaného manžela, otca, dedka a pradedka. V 88 rokoch, bol obklopený rodinou v milovanom Taosu v Novom Mexiku," píše sa vo vyhlásení rodiny.

Komuniké vyzdvihuje Rumsfeldovy "mimoriadne úspechy počas viac ako šiestich dekád verejnej služby", neochvejnú lásku k manželke Joyce, príbuzným a priateľom a "integritu", ktorú preukazoval v živote zasvätenom vlasti.

Rumsfeld viedol Pentagon už v rokoch 1975 až 1977 za prezidenta Geralda Forda a jeho dlhoročná kariéra zahŕňa vládne angažmán pod štyrmi rôznymi prezidentmi a skoro štvrť storočia v "korporátnej Amerike", pripomína agentúra AP. Po odchode do dôchodku v roku 2008 viedol nadáciu Rumsfeld Foundation, ktorá propagovala prácu vo verejnej sfére a podporovala rodiny vojakov a zranených veteránov.

V jednom zo svojich posledných verejných činov sa tento rok v januári zaradil medzi desať exministrov obrany, ktorí prostredníctvom listu WP varovali pred zneužitím armády v spore o výsledky novembrových prezidentských volieb. "Snahy zapojiť americké ozbrojené sily do riešenia volebných sporov by nás zaviedli na nebezpečné, nezákonné a neústavné teritórium," napísala vtedy skupina niekdajších šéfov Pentagonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy