Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nová parkovacia politika v Bratislave: Výhodná bude pre ľudí s trvalým pobytom
Zdielať na

Nová parkovacia politika v Bratislave: Výhodná bude pre ľudí s trvalým pobytom

BRATISLAVA / Už od októbra odštartuje v hlavnom meste nová parkovacia politika. Výhodná bude najmä pre ľudí s trvalým pobytom. Mesto však myslí aj na návštevníkov, či ľudí dochádzajúcich za prácou.

​Bratislavský parkovací asistent, tzv. PAAS bude od 1. októbra fungovať v Rači, Novom Meste a Petržalke. Postupne sa budú pridávať aj ostatné mestské časti. Nová parkovacia politika by mala ľuďom uľahčiť parkovanie tam, kde bývajú. "To je presne tá vec, čo chceme urobiť, aby najmä mimo bratislavskí, ktorí prichádzajú do BA, nemohli parkovať kdekoľvek, v podstate zadarmo, ako to je dodnes. Budú platiť hodinové parkovné od 50 centov do 2 eur na hodinu," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.


Zaplatiť ho budete môcť cez viaceré mobilné aplikácie pomocou QR kódu, ktorý bude na informačných tabuliach. K dispozícii budú tiež parkovacie automaty. Platenie parkovného cez SMS-ky by malo úplne zaniknúť. V regulovaných zónach pred bytovkami budú môcť parkovať len tí obyvatelia, ktorí tam majú nahlásený trvalý pobyt a kúpia si rezidentskú kartu. Zakúpiť sa bude dať jednoducho online alebo v klientskych centrách, a to za 39 eur na rok. V balíku budú mať k dispozícii aj 100 voľných parkovacích hodín.

Za dodatočný poplatok 10 eur na rok budú mať rezidenti dve hodiny parkovania denne zadarmo kdekoľvek v Bratislave, okrem Starého Mesta. Využiť to môžu napríklad pri návšteve lekárov či úradov. Aby bolo mesto pripravené na spustenie jednotlivých zón v októbri tohto roka, kontrolu parkovania prostredníctvom objektívnej zodpovednosti odštartujú už počas júla v Petržalke.

V praxi to bude znamenať to, že mestská polícia postupne nebude dávať papuče a ani fyzicky na mieste rozdávať pokuty, ale priestupok im bude stačiť zadokumentovať a pokutu pošlú poštou. "Tá pokuta je 80 eur, ak ju človek zaplatí do 15 dní, tak je 30% zľava," ozrejmil Vallo. "Budeme mať aj zamestnancov obce, ktorí budú robiť kontrolu v teréne. Chceme, aby každá ulica bola trikrát za deň skontrolovaná, vo dne v noci, trikrát za 24 hodín," vyjadril sa Peter Herceg, šéf projektu parkovacej politiky. Hlavné mesto myslí aj na ľudí dochádzajúcich do Bratislavy za prácou. Do konca roka by malo byť spustené záchytné parkovisko na začiatku Rače, neskôr v Novom Meste či Vrakuni. Postupným zapojením jednotlivých mestských častí do novej parkovacej politiky by mali úplne zaniknúť vyhradené parkovacie miesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy