Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na námestí v centre Handlovej vysypali smetiarske auto a to, čo v ňom našli, je vizitkou celého Slovenska
Zdielať na

Na námestí v centre Handlovej vysypali smetiarske auto a to, čo v ňom našli, je vizitkou celého Slovenska

HANDLOVÁ / Handlovské námestie niekoľko hodín pripomínalo skládku. Naviezli tam kopec odpadu, ktorý bolo nielen vidieť, ale aj cítiť. Cieľom bolo zistiť, ako handlovčania separujú. Výsledky nepotešili a vraj je to obraz celého Slovenska.

Na handlovskom námestí vysypali obrovské množstvo odpadu. Centrum mesta sa tak na niekoľko hodín zmenilo na smetisko. Privážali sem odpad z rôznych kútov Handlovej. "Veľmi zlý pohľad. Ľudia kupujú zbytočné veci, ktoré nepotrebujú, vyhodia to a ešte aj zle," hovorí aktivistka Kristína Chovancová. 

Tento odpad považujú handlovčania za zmesový, teda ten, ktorý sa už nedá separovať. Veľmi sa ale mýlia. "Prím hrá biologicky rozložiteľný odpad, je tam veľa kovov, plastov," hovorí riaditeľka Menej odpadu Martina Gaislová. 

Odpad dôkladne prebrali a roztriedili. Výsledok bol takmer identický, ako v mnohých samosprávach na Slovensku. "Skúsenosti z iných samospráv hovoria, že 70 percent tohto odpadu by sme vedeli vytriediť," hovorí Gaislová.

Dnešok handlovskú samosprávu presvedčil, že v separovaní majú ľudia v meste medzery. Pokiaľ sa to nezlepší, môže sa to odzrkadliť aj na poplatkoch za odvoz odpadu. "Pokiaľ sa nezačne triediť, nie je vylúčené, že budú poplatky rásť," informuje hovorkyňa Handlovej Jana Paulíniová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy