Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo vnútra chystá nákup špeciálnych oblekov. Zaplatíme za ne viac ako Česi
Zdielať na

Ministerstvo vnútra chystá nákup špeciálnych oblekov. Zaplatíme za ne viac ako Česi

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra chystá nákup špeciálnych oblekov pre policajných pyrotechnikov. Tvrdí, že nemá na výber, pretože tým súčasným sa končí životnosť. Za jeden kus však zaplatíme výrazne viac, ako naši susedia v Českej republike. Dokopy ide o viac ako jeden milión dvesto tisíc eur.

"Štandardne životnosť oblekov ešte som nezachytil, že by bola vyššia ako 10 rokov," uviedol vedúci oddelenia Kriminalistického a expertízneho ústavu, Juraj Kadecký. 

Oblek, ktorý má zachrániť život obsahuje drahé materiály - cez balistiku, elektroniku, chladiaci systém, ventiláciu. "Ľudia pri názve "ťažký pyrotechnický oblek" si predstavujú športový oblek "šviháka Lazenskeho" s napisom Pyrotechnik a to tak nie je," povedal pyrotechnický expert Ján Appel. V plnej výzbroji to váži asi 35 kíl. Na druhej strane musí umožniť pyrotechnikovi pohyb, no v prvom rade ochrániť ho nielen pred črepinami no taktiež pred tlakovou vlnou. "Čo je zásadný a veľký problém, preto je tá prilba ťažká a komplikovaná," vysvetlil Juraj Kadecký. "Samotná prilba ma svoj vlastný zdroj, kotrý slúži na núdzové odvetrávanie, keby sa prerušilo spojenie s hlavným zdrojom," doplnil informácie o prilbe pyrotechnik Robert Hajas. U nás vo väčšine prípadov ide o nálezy munície z druhej svetovej vojny a to nielen v okolí Dukly či Hrona. Akonáhle rastie poľnohospodárska či stavebná činnosť, pribúdajú aj nálezy munície. 

V Česku nakúpili lacnejšie

Takto pred rokom hľadalo ministerstvo vnútra v rámci verejného obstarávania dodávateľa na pyrotechnické vybavenie pre políciu. A zdá sa, že našli. "Náklady na zabezpečenie 12 kusov oblekov by presiahli sumu 1 200 000, čo znamená, že hodnota jedného obleku je viac ako 100 tisíc eur," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. "Rozdiel medzi tými starými a novými pyrotechnickými oblekmi je diametrálny," konštatoval dodávateľ oblekov Ján Appel. "U našich českých susedov kúpili 4 pyrotechnické obleky v roku 2015, a niektoré aj vlani. Pri modeli EOD 10 bola cena jedného obleku 1,7 milióna českých korún, v prepočte 67 000 eur," povedal hovorca prezídia ČR Ondrej Moravčík. Pred 6 rokmi vyšiel jeden kus na približne 60 tisíc eur, minulý rok novší model takmer na 67 tisíc. Rozdiel medzi Slovákmi a Čechmi je podľa českého hovorcu ako aj dodávateľa v samotnej výbave obleku. "Povedzme príklad aj vyššia trieda auta stojí viac, i keď vyzerá ako v tej základnej výbave," uviedol dodávateľ pyrotechnického obleku Ján Appel. Zvýšila sa pohyblivosť či balistika, vybavenie elektronikou a znížila sa jeho hmotnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy