Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Havlov list Obamovi podpísal aj Michal Kováč
Zdielať na

Havlov list Obamovi podpísal aj Michal Kováč

Zdroj: TASR/AP/Jana Misauerova

Obavy tlmočilo v otvorenom liste viacero osobností z regiónu

Český exprezident Václav Havel, dvaja ministri bývalej Topolánkovej vlády - Karel Schwarzenberg a Alexander Vondra, ďalej bývalý prezident SR Michal Kováč a ďalší bývalí politici, napríklad Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski či Vaira Viki-Freibergová.

"Naše nádeje, že vzťahy s Ruskom sa zlepšia a že Moskva konečne uzná našu suverenitu a nezávislosť po tom, ako sme sa stali členmi NATO a EÚ, sa nenaplnili," citujú z listu české Lidové noviny.

V liste sa tiež píše: "Od konca studenej vojny uplynulo 20 rokov a my vidíme, že venovať sa krajinám strednej a východnej Európy už nie je jadrom americkej zahraničnej politiky. Obamova administratíva si stanovila svoje priority a o náš región sa takmer prestala zaujímať."

Podľa signatárov listu Rusko manipuluje s médiami a energetiku využíva ako svoju ekonomickú zbraň. Autori majú obavu aj z toho, že ak sa nová administratíva úplne vzdá projektu protiraketovej obrany v Poľsku a Česku, alebo do projektu – bez konzultácií s Poľskom a ČR – zapojí Moskvu, môže to "podkopať dôveryhodnosť USA v celom regióne".

Päťstranový otvorený list bývalých politikov zo strednej a východnej Európy má do Bieleho domu doručiť osobne Alexander Vondra. Vo Washingtone chce s listom oboznámiť aj americké ministerstvo zahraničných vecí a kongresmanov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy