Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čistý deň čelí ďalšiemu trestnému oznámeniu
Zdielať na

Čistý deň čelí ďalšiemu trestnému oznámeniu

Archívne video

TRNAVA / Organizácia Čistý deň naďalej využíva budovu pôvodne zapožičanú Trnavským samosprávnym krajom (TTSK) napriek tomu, že zastupiteľstvo kraja v roku 2018 rozhodlo o zrušení výpožičky. Uviedol to dnes na brífingu predseda TTSK Jozef Viskupič. Zároveň na generálnu prokuratúru podal trestné oznámenie pre podozrenie na subvenčný podvod.

"Samosprávny kraj podal žalobu na vypratanie tejto budovy a zo strany Čistého dňa prišla séria protižalôb a dodnes túto budovu nevrátili," povedal Viskupič s tým, že budovu organizácia nadobudla, prevádzkovala aj rekonštruovala z verejných zdrojov. Momentálne však podľa neho za vrátenie budovy požaduje sumu 370 000 eur.

Podľa Viskupiča zároveň kraj podal aj žalobu na súde pre neoprávnené obohatenie, keďže Čistý deň podľa neho využíva neoprávnene budovu skoro dva a pol roka. "My máme v rukách uznesenie zastupiteľstva TTSK ako vlastníka objektu. Poslanci v júni 2018 rozhodli, že výpožička aj prenájom (ten sa týkal sa druhej budovy, pozn. SITA) sú ukončené," zdôraznil Viskupič s tým, že združenie malo danú budovu vypratať do troch mesiacov. Kraj tak podľa predsedu teraz čaká na súdne rozhodnutie o vyprataní. "Osobne sme si mysleli, že spor o vyprataní môže trvať niekoľko mesiacov, nie rokov, ale nateraz, keďže sa jedná o celkom zdatného právneho protivníka, tak dokazujú, že budova, ktorá je vypožičaná, nie je vypožičaná, ale je ich," dodal Viskupič.

Koncom roka 2019 v jednej z budov vzniklo Centrum pre ľudí s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.


Nezisková organizácia Čistý deň pôvodne využívala dva objekty v Galante, ktoré sú majetkom Trnavského samosprávneho kraja. Krajskí poslanci v júni 2018 rozhodli o ukončení prenájmu jednej budovy a ukončení výpožičky druhej budovy. Budovu z prenájmu neziskovka vrátila, vypožičanú vrátiť odmieta. Samosprávny kraj sa jej vrátenia dožaduje súdnou cestou, využiť ju chce ako zariadenie pre seniorov.

Politická maškaráda podľa Tománkovej

K tvrdeniam sa vyjadrila aj zakladateľka neziskovej organizácie Čistý deň Zuzana Tománková Miková. Tá obvinenia nazýva "čistou politickou maškarádou". 

"Je to tlak Viskupiča na súd pred jeho budúcotýždňovým pojednávaním na želateľný výsledok. Existuje totižto žaloba na súde na určenie vlastníckeho práva k budove, pretože budova, ktorú vypožičiaval TTSK neexistuje, pretože bola zdemolovaná. Nová budova, ktorá je postavená je postavená výlučne z prostriedkov Čistého dňa. Čistý deň bol stavebník, kolaudoval budovu preto TTSK nemá na ňu právny nárok. Keďže to odmieta uznať, tak sme boli nútení podať žalobu na súde. Do času kým súd nerozhodne o vlastníctve k tejto budove, tak sú takéto ťahy na generálnej prokuratúre zo strany Viskupiča iba zviditeľňovaním jeho osoby," tvrdí Tománková, ktorá je zároveň aj právnou zástupkyňou Čistého dňa.

Filo je už odsúdený

Krajský súd v Trnave v utorok 8. júna, potvrdil trest odňatia slobody pre Jakuba Fila za sexuálne zneužívanie v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. Do väzenia má ísť na 5 rokov a štyri mesiace. Jeho obeťou bola vtedy len 14-ročná klientka tohto centra Natália. Filo si má trest odpykať v zariadení so stredným stupňom stráženia. Krajský súd zamietol odvolanie obžalovaného proti rozsudku prvostupňového súdu. Rozsudok je teda právoplatný.

Čistý deň poskytoval resocializáciu drogovo závislým mladým ľuďom v zariadení v Galante. K sexuálnemu zneužitiu maloletej Natálie kuchárom zariadenia Jakubom Filom došlo podľa obžaloby ešte vo februári 2014. Riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek neskôr pripustil, že udalosť sa naozaj stala. Podľa neho to bol len „sex na rozlúčku“.

Na muške bola exposlankyňa Blahová

V roku 2016 vtedajšia poslankyňa Natália Blahová (vtedy SaS) otvorila kauzu možného sexuálneho zneužívania v tomto zariadení. V dôsledku kauzy prišla marci 2018 nezisková organizácia Čistý deň o akreditáciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Dnes už resocializačné služby neposkytuje. Vtedajšia poslankyňa tak čelila radu žalôb zo strany resocializačného centra.

Ako sa vyjadrila pre TV JOJ zakladateľka neziskovej organizácie Čistý deň Zuzana Tománková Miková, žaloby boli podané zo strany neziskovej organizácie. Prvá žaloba na Natáliu Blahovú ide zo strany Čistého dňa, druhú podal spoluzakladateľ resocializačného centra Peter Tománek. V tretej žalobe je žalobcom Zuzana Tománková Miková.  Štvrtú žalobu na poslankyňu Blahovú podali klienti a rodičia, piatu zamestnanci. 

V predmetnej žalobe sa Čistý deň domáha uznania žalovanej z uvedeného skutku aj tým, že na niekoľkých stranách cituje mediálne vyjadrenia političky smerom na neziskovú organizáciu Čistý deň, ktoré dokumentuje desiatkami článkov zverejnených webovými portálmi. Finančná náhrada údajnej škody je podľa právnej zástupkyne centra Zuzany Tomanekovej Mikovej v sume desiatok tisíc eur. Prvé pojednávanie začalo v polovici mája.

Deň kedy Richer čelil odvolávaniu

V roku 2017 pre pochybenia v kauze Čistého dňa čelil odvolávaniu vtedajší minister sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Samotné odvolávanie iniciovala opozícia na čele Natálie Blahovej. Tá vo svojej rozprave rečnila približne 157 minút. Ako povedala v parlamente pri predstavovaní návrhu na vyslovenie nedôvery Richterovi, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Ján Richter je politicky zodpovedný za skutočnosť, že v našom štáte sú závažným spôsobom opakovane a systematicky ohrozované práva a právom chránené záujmy maloletých detí.

Na vystúpenie Natálie Blahovej zareagoval aj premiér Robert Fico. Podľa neho je návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera je podľa premiéra Roberta Fica šialený. Ako povedal dnes v parlamente predsedníčke poslaneckého klubu SaS Natálii Blahovej, ktorá návrh zdôvodnila, nepozná ju a nevie kto je. "Počúval som vás od štvrtej, strávil som tri zbytočné hodiny, lebo ste nepredložili jediný argument, ktorý by odôvodňoval návrh, ktorý ste predložili. Babské táraniny sú jedna vec a druhá sú argumenty na odvolanie člena vlády,“ vyhlásil Fico s tým, že má dôležitejšiu prácu, ako počúvať babské táraniny.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter považuje opozičný návrh na jeho odvolanie v parlamente za dehonestáciu inštitútu vyslovenia nedôvery členovi vlády. Ako povedal v rozprave v NR SR, predkladatelia sa v ňom neštítia klamať bez relevantných argumentov. "Opozícia sa rozhodla proti vláde vyvolávať negatívne vášne a zneužívať city ľudí. Vtedy netreba používať argumenty. Treba ich len predniesť dramaticky a len útočiť s použitím najprimitívnejších úderov pod pás. Aby zostal len špinavý politik,“ konštatoval.

Podľa Richtera podozrenie, že má osobný alebo politický záujem, aby zariadenie Čistý deň nebolo zrušené a tiež tvrdenie, že v ňom naďalej dochádza k poškodzovaniu maloletých, sú schémy, podľa ktorých, si treba najskôr niečo vymyslieť, potom to opísať obludnými výrazmi a potom z toho vyrobiť obvinenie. "Neexistuje ani len jeden, aspoň nepriamy dôkaz, že by som sa kontaktoval s predstaviteľmi Čistého dňa, nikdy som toto zariadenie nenavštívil,“ povedal. Zároveň minister upozornil, že predsedom správnej rady zariadenia je bývalý poslanec NR SR za SDKÚ Zoltán Horváth, ktorý bol kedysi koaličný partner súčasnej opozície a nie jeho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy