Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
PPA sa konečne dočká zmeny. Betónové "polia" už nehrozia
Zdielať na

PPA sa konečne dočká zmeny. Betónové "polia" už nehrozia

ZEMPLÍN / Pôdohospodárska platobná agentúra od svojho vzniku prerozdelila viac než 12 miliárd eur. Systém prideľovania agrodotácií však sprevádzajú mnohé škandály. Známy je napríklad prípad Ľubice Roškovej, ktorá získala finančnú podporu na hospodárenie na betónových plochách. Agentúru preto čakajú zmeny, aby sa to neopakovalo.



"Toto čo tu stojí, na tomto by ste nič nedopestovali," vyhlásil na tlačovej besede Eduard Heger na Zemplíne neďaleko najznámejšieho betónového poľného letiska. Ide o najabsurdnejšiu plochu na Slovensku, na ktorú sa ešte nedávno poberali agrodotácie.

"Za 2 roky, boli zistené nezrovnalosti vo výške 190 a 60 tisíc. Štvrť milióna, ktoré sa už bohužiaľ ex post nepodarilo vymôcť," vysvetlil nový minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.


Agentúra zaspala dobu. Systém prideľovania agrodotácií fungoval výlučne v papierovej forme. Farmári to kritizovali dlhé roky.

"Systém, ktorý bol toxický, ktorý bol prepletený, ktorý bol s mafiou popretkávaný," povedal člen rady Spolok farmárov Slovenska Juraj Hospodár.

"Hádajme, prečo to bolo v papierovej forme? Pretože tam, sa dalo pekne krásne kamuflovať. Vytiahli ste ten papier, ktorý ste potrebovali, dali ste ho navrch, ten dostal dotáciu,"
skonštatoval na Zemplíne premiér Heger.

Neoklamateľný počítač


Agentúru čaká masívna digitalizácia. To má všetkým slušným farmárom garantovať peniaze ak na ne majú nárok.

"Automatizovaný systém, s prvkami strojového učenia, bude kontrolovať či žiadosti sú vyplnené správne, či nedôjde k prekryvom," objasnil Vlčan.

Zásah človeka nebude možný. Farmári budú môcť sledovať celý proces schvaľovania svojich žiadostí v reálnom čase.

"Je vôbec problém nájsť takého človeka, ktorý sa nedá uplatiť tými silnými lobby," vyhlásil Hospodár.


"Počítač je rýchly, počítač je efektívny, počítač neviete uplatiť," zareagoval šéf rezortu pôdohospodárstva Vlčan.


Digitalizácia je aj jednou z podmienok Európskej únie. Ak ju nesplníme do 15. októbra tohto roku, PPA príde o akreditáciu.


"By mala byť špičkou v pôdohospodárstve, pretože prerozdeľuje enormné množstvo peňazí," uzavrel Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy