Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cestovky sa môžu opäť nadýchnuť. Predcovidovej dobe sa to však nevyrovná
Zdielať na

Cestovky sa môžu opäť nadýchnuť. Predcovidovej dobe sa to však nevyrovná

BRATISLAVA / Slovensko štartuje letnú turistickú sezónu. Napriek tomu, že minulý rok bol katastrofálny, k hromadnému krachu cestoviek nedošlo. Ministerstvo dopravy oznámilo, že onedlho spustí takzvanú veľkú formu pomoci. Ministerstvu financií vláda odhlasovala návratnú finančnú výpomoc cestovkám. Podľa nich ale pomerne neskoro.

Cestovné kancelárie malý katastrofický rok 2020, prišli de facto o všetko.

"Mali sme prepad tržieb niekde okolo 87%, prepad klientely bol 93%," uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Roman Berkeš .

Napriek tomu väčšina nekľakla a veria, že to už pôjde len hore a hore.

Aj keď hore je stále relatívny pomer a k predkovidovým číslam sa cestovky ani len nepriblížia.

"Dosiahneme asi 30% možno 40%," myslí si Berkeš.

K udržaniu prevádzok cestovného ruchu prispela podľa rezortu aj štátna pomoc. 

"Do dnešného dňa sme, čo sa týka schémy prijali 13 200 žiadostí, čo predstavuhe súhrnne asi výšku 120 miliónov. Z toho boli vyplatené žiadosti vo výške 76 miliónov," priblížila štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková.


Doprava pokračuje zároveň v prípravách veľkej schémy pre väčšie cestovné kancelárie, lyžiarske strediská, či siete hotelov. Aj keď teda je už dávno po lyžovačkách, ktoré aj tak neboli a v čase, keď teraz cestovky potrebujú peniaze na letné aktivity ako soľ.

"Bude to proces, ktorý možno bude zdĺhavejší a snažíme sa o to lepšie naň pripraviť," uviedol poradca štátu pre cestovný ruch Tomáš Ondrčka.


Vláda zároveň schválila štátnu pomoc na odložené zájazdy - vouchery. Šéf rezortu financií, ktoré návrh predkladalo pred rokovaním meškal a odpovedi sme sa nedočkali.


Po stretnutí kabinetu si už čas na vysvetlovanie pomoci zase nenašiel. Štát podľa dostupných materiálov pripravil na pôžičky cestovkám 60 miliónov, aby mali z čoho vrátiť peniaze za zrušené zájazdy. Do konca augusta si môžu klienti zároveň zameniť poukaz na náhradný zájazd za novú dovolenku. Vouchre by aktuálne mali mať hodnotu 50 až 60 miliónov eur a týkajú sa okolo 150-tisíc klientov.

Cestovky samozrejme každú pomoc vítajú, pýtajú sa ale prečo až teraz. V ostatných krajinách už štát pomohol.

"Aby sme ostali konkurencieschopní v porovnaní s ostatnými štátmi pretože tieto organizujú už svoje zájazdy s podporou štátu," uzavrel prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Roman Berkeš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy