Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Košičania zálohujú PET fľaše, pomôžu tým mestu
Zdielať na

Košičania zálohujú PET fľaše, pomôžu tým mestu

KOŠICE / Slováci za rok vyprodukujú miliardu plastových fliaš a 350-miliónov plechoviek. Časť skončí riadne v odpade, ktorý spracujú, no ten zvyšok sa nachádza v jazerách a prírode. Tomuto problému by mohlo odzvoniť už od budúceho roka, pretože PET fľaše budú zálohované. Jedna zo sietí predajcov túto možnosť ponúkla už aj v Košiciach, vyzbierané peniaze sa vrátia mestu

Košičania už teraz môžu PET fľaše zálohovať, čím pomôžu svojmu mestu a okoliu. Automaty na zálohovanie PET fliaš a plechoviek budú od budúceho roka realitou na celom Slovensku. Jedna zo siete predajní takýto stroj spustila, zatiaľ bude evidovať len počet vrátených kusov. Peniaze za vrátený odpad poputujú na rozvoj mesta. 

"Peniaze venujeme naspäť mestu. Mestské časti dostanú príspevky podľa počtu vyzbieraných fliaš, ktoré môžu použiť na revitalizáciu okolia," povedal obchodný riaditeľ predajne Lidl Marián Šimko. Momentálne je jedna plastová fľaša je zálohovaná na desať centov. Peniaze chce mesto použiť na rozvoj parkov. "Finančných prostriedkov použitých na zeleň nie je nikdy dosť," uviedol starosta mestskej časti Košice - Západ Marcel Vrchota. 

Ekologické zálohovanie funguje na princípe obojstranného stroja - vpredu automat a vzadu inteligentná strojovňa, ktorá materiál triedi a lisuje. Plastová fľaša je po procese stlačená a perforovaná, aby pri transporte zaberala čo najmenej miesta. "Tento spôsob je neobmedzený, čo sa týka veľkosti a farby odpadu. Keď sa krabica so zbernými surovinami naplní, odovzdáme ju do zberu," povedal vedúci odboru komunikácie Lidl Tomáš Bezák. V Bratislave týmto spôsobom vyzbierali desaťtisíc eur. Košická mestská časť dúfa, že túto čiastku presiahne a peniaze poputujú na zveľadenie mesta. "Vyzbieranú čiastku chceme použiť na výsadbu kvetov a kríkov," doplnil Vrchota.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy