Zatiahnuté
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Pohodlná turistická obuv pre mužov - ako si vybrať?
Zdielať na

Pohodlná turistická obuv pre mužov - ako si vybrať?

Zdroj: ccc

INZERCIA / Kupujete si svoje prvé turistické topánky alebo hľadáte náhradu za svoj obľúbený pár, ktorý ste už zodrali? Poradíme vám, ako si vybrať vhodnú obuv na turistiku, aby ste mali nohu v pohodlí aj v náročnom teréne.

Plánujete prechádzky v prírode alebo celodenné túry?

Predtým, ako sa pustíte do nakupovania, si dobre premyslite, kde a ako často budete svoju turistickú obuv nosiť. Plánujete raz za čas vybehnúť s deťmi na zrúcaninu hradu v okolí alebo chcete pravidelne zdolávať vysokohorské trasy?

Nenáročné prechádzky po vyznačených chodníkoch v lese či lúkach zvládnete bez problémov aj v klasických teniskách. Ľahká obuv nezaťaží, znižuje námahu a podporí prirodzený pohyb nôh. Ak však plánujete byť na nohách celý deň, turistické topánky sa postarajú o to, aby ste boli v pohodlí aj po niekoľkých hodinách. Výbornou alternatívou na ľahšie prechádzky sú aj športové sandále, ktoré majú pevnú a hrubú podrážku, a pritom sú ľahké a vzdušné.

V nerovnom horskom teréne, kde vaše chodidlá natrafia aj na skaly, korene stromov či blato, dáte zabrať členkom. Odporúčaná je preto športová obuv s tvrdou podrážkou, ktorá vám poskytne potrebnú stabilitu. Na exponovaných alebo neznačených trasách sa vyzbrojte vysokou obuvou, ktorá poskytne väčšiu oporu vašim členkom. Nezabudnite však, že hrubšie podrážky zvýšia životnosť topánky, ale aj ich hmotnosť.

Myslite na počasie

Poznáte to. Ráno sa vyberiete na hory v ústrety slnečným lúčom a o pár hodín vás dobehnú ťažké mračná. Vodeodolný povrch by preto mal byť samozrejmosťou. Ak plánujete niekoľkohodinové túry absolvovať pravidelne, oplatí sa investovať do kúpy obuvi s technológiou Gore-Tex. Špeciálna membrána neprepustí blato ani dažďové kvapky, ale vďaka priedušnému materiálu dovolí vašej nohe dýchať.

Horúce dni plné slnka sú zaručeným receptom na potenie nôh. Našťastie, turistické pánske topánky majú mnoho podôb. Počas pekných dní na nenáročných chodníkoch si preto obujte namiesto ťažkých bagandží sandále, ktoré výrazne odľahčia váš krok.

Ďalšou alternatívou sú kožené topánky. Takisto prepustia vzduch, sú však o niečo ťažšie, a preto ich neodporúčame v prípade, že zároveň zvyknete na chrbte nosiť plný batoh.

Turistické topánky vám musia dokonale sadnúť

Topánky by ste si mali skúšať v poobedných až večerných hodinách, keď sú už nohy mierne opuchnuté. Zastavte sa preto v obchode radšej po pracovnej dobe ako počas obednej pauzy. Ak nosíte ortopedické vložky, určite si topánky skúšajte spolu s nimi.

Len obuť topánku nestačí - neunáhlite sa a poriadne sa s nimi poprechádzajte po predajni. Uistite sa, že vám topánka nie je príliš tesná po bokoch a že vás pri chôdzi netlačí necht na palci. Ak sa neviete rozhodnúť medzi dvoma veľkosťami, uprednostnite väčšie číslo. Počas turistiky vám nohy od námahy napuchnú viac ako po dni strávenom na kancelárskej stoličke.

Ak nakupujete online, inklinujte k značke, ktorú ste nosili predtým - bude pravdepodobnejšie, že vám sadne veľkosť.

A nezabudnite ich ešte pred prvým turistickým dňom “vychodiť”. Vyhnete sa tým neskoršej bolesti a takisto aj mozoľom.

Hľadáte vhodné topánky na letnú turistiku? V ponuke CCC nájdete širokú ponuku obuvi na každú príležitosť. Stačí navštíviť jednu z kamenných predajní alebo webovú stránku obchodu: www.ccc.eu.

Najčítanejšie správy