Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kauza Cervanová: Najvyšší súd odmietol dovolania obžalovaných
Zdielať na

Kauza Cervanová: Najvyšší súd odmietol dovolania obžalovaných

Zdroj: SITA/Slavomíra Gregušová

V súčasnosti je v ústave na výkon trestu odňatia slobody už len posledný z odsúdených - Milan Andrášik

Najvyšší súd SR v uvedenej veci rozhodol 1. júna tak, že dovolania obžalovaných odmietol. NS je viazaný zisteným skutkovým stavom, pričom pri preskúmaní celej veci nezistil iné právne pochybenia, ktoré by odôvodňovali zrušenie rozhodnutia, povedal pre TASR Peter Préti z NS SR.

V novembri 2007 podali mimoriadne dovolanie všetci šiesti odsúdení - Miloš Kocúr, Milan Andrášik, Stanislav Dúbravický, František Čerman, Pavol Bedač a Juraj Lachman voči rozsudku NS SR z decembra 2006. Dovolanie podali na Krajský súd v Bratislave (KS), ktorý vec postúpil na NS SR.

V kauze vraždy medičky Cervanovej zostáva v súčasnosti v ústave na výkon trestu odňatia slobody už len posledný z odsúdených - Milan Andrášik. Krajský súd v Trnave na začiatku februára tohto roku na svojom neverejnom zasadnutí zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Okresného súdu v Piešťanoch, ktorý nevyhovel v decembri minulého roka jeho žiadosti o podmienečné prepustenie. Podľa vtedajšieho vyjadrenia hovorcu súdu Martina Sýkoru neboli splnené všetky podmienky na podmienečné prepustenie. Proti rozhodnutiu už nebol prípustný opravný prostriedok.

Andrášik si odpykáva trest odňatia slobody vo výške 15 rokov, ktorý mu vymeral Najvyšší súd SR v roku 2006 na znovuotvorenom pojednávaní v kauze usmrtenia Ľudmily Cervanovej. Trest vykonáva v leopoldovskej väznici, do 27. januára ho vykonával spolu s odsúdeným Milošom Kocúrom, ktorý bol prepustený podmienečne na slobodu.

Na sklonku roka boli obe ich žiadosti na prepustenie na návrh prokuratúry zamietnuté s odôvodnením, že v prípade vraždy Cervanovej išlo o obzvlášť závažný trestný čin. V prípade Kocúra Krajský súd (KS) v Trnave však rozhodol inak. Andrášikovi zostávajú podľa Sýkoru do prepustenia na slobodu viac ako dva roky.

Kocúra prepustil KS v Trnave z výkonu trestu odňatia slobody 27. januára. Vyšší súd rozhodol tak o jeho sťažnosti proti uzneseniu Okresného súdu v Piešťanoch z polovice decembra minulého roku. Vtedy bola jeho žiadosť o prepustenie zamietnutá. "Krajský súd rozhodol, že odsúdeného Kocúra z výkonu trestu prepustí podmienečne, pričom mu zároveň určil skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov," uviedol vtedy hovorca súdu Sýkora.

Prípad z leta 1976 patrí k najznámejším v dejinách československej a slovenskej kriminalistiky a justície. Milan Andrášik a Miloš Kocúr so Stanislavom Dúbravickým, Františkom Čermanom, Pavlom Bedačom a Jurajom Lachmanom údajne participovali na vražde tak, že 9. júla podvečer v bratislavskej Mlynskej doline pred internátom násilne vtiahli Ľudmilu Cervanovú do auta a odviezli do jedného domu, kde ju násilím držali. Všetci ju údajne nútili piť alkohol, vyzliekli ju a postupne na nej proti jej vôli vykonali pohlavný styk, pričom si ju navzájom pridržiavali. Následne sa rozhodli Cervanovú usmrtiť, lebo im hrozila, že ich skutok oznámi. Zviazanú ju v kufri auta previezli do Kráľovej pri Senci k termálnemu jazierku. Tam sa aj 14. júla 1976 našlo jej telo.

Mužov ešte v septembri 1982 uznal súd za vinných a odsúdil ich na nepodmienečné tresty odňatia slobody od štyroch do 24 rokov. Pôvodný rozsudok Krajského súdu v Bratislave potvrdil o niekoľko mesiacov aj Najvyšší súd SSR. V marci 1990 však podal vtedajší federálny prokurátor sťažnosť, ktorú Najvyšší súd ČSFR akceptoval, rozsudok zrušil a Krajskému súdu v Bratislave nariadil, aby vec znovu prerokoval a rozhodol. Na súde potom prípad roky stál.

Následne samotní muži iniciovali aktívne pokračovanie v procese. Milanovi Andrášikovi zvýšil trest Najvyšší súd SR 4. decembra 2006. Namiesto 13 rokov v tretej nápravnovýchovnej skupine dostal po odvolaní on i Miloš Kocúr o dva roky viac. Súd zvýšil trest aj pre Stanislava Dúbravického z desať na 12 rokov väzenia, potvrdil rozsudok pre Františka Čermana, ktorý dostal 11-ročný trest odňatia slobody. Šesť rokov dostal Pavol Bedač a tri Juraj Lachman.

Spomínaný Milan Andrášik držal v januári 2007 a decembri 2006 hladovku. Od 4. januára bol hospitalizovaný vo väzenskej nemocnici v Trenčíne, kam ho previezli z väznice v Leopoldove. Andrášik držal hladovku od 19. decembra na protest proti tomu, že napriek svojmu zhoršenému zdravotnému stavu musel po vynesení rozsudku v kauze Cervanová nastúpiť do väzenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy