Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
K navrhovaným stavebným zákonom Štefana Hollého prišlo viac ako 4 600 pripomienok
Zdielať na

K navrhovaným stavebným zákonom Štefana Hollého prišlo viac ako 4 600 pripomienok

BRATISLAVA / Pripravované stavebné zákony, ktoré predstavil vicepremiér Štefan Hollý dostali viac ako 4 600 pripomienok. Najväčšími kritikmi zákona o výstavbe a zákona o územnom plánovaní sú zástupcovia miest a obcí. Výhrady k pripravovaným zmenám dnes vysvetľovali prezidentke. A k Zuzane Čaputovej chce ísť aj Štefan Hollý.

Plánované zmeny v stavebných zákonoch majú celý proces výstavby urýchliť. Zástupcovia z Únie miest a Združenia miest a obcí Slovenska však v ňom zatiaľ nachádzajú najmä chyby na úkor občanov, ktorí stratia svoje práva.

"Dnes práve sme sa rozprávali s výnimkou jedného združenia bratislavských developerov, nepoznáme nikoho, kto by takto predložené zákony podporoval," konštatoval starosta Ružinova, Martin Chren. Doteraz sa v medzirezortnom pripomienkovom konaní nazbieralo 4 660 pripomienok. Z toho je 2 795 zásadných ako vo svojom stanovisku uvádza Štefan Hollý.

"Všetkými pripomienkami sa budeme zaoberať a budeme v nich hľadať také riešenia, ktoré budú predstavovať najvhodnejšie kompromisné riešenia," uviedol Štefan Hollý. "Aj ten počet pripomienok je dôkazom toho, že existuje len jeden správny postup dnes a to stiahnuť tento legislatívny návrh z legislatívneho konania. Ten návrh je tak chaotický, tak v rozpore s verejným záujmom, tak nedopracovaný, že ho nie je možné vylepšiť," vyjadril sa starosta Chren. Podľa zástupcov miest a obcí je zmena stavebného zákona nevyhnutná, no nie v takejto podobe a vyžaduje si diskusiu. Ako hovoria úplne novú diskusiu. "Budeme sa musieť od začiatku rozprávať o tejto prierezovej legislatíve," primátora mesta Trenčín, Richard Rybníček. Na návštevu k prezidentke by chcel prísť aj vicepremiér Štefan Hollý. "Jediný, kto sa má báť zmien v stavebnom zákone sú vybavovači, podvodníci a ľudia s nečistými úmyslami. Tí totiž profitujú na súčasnom neprehľadnom stave," povedal Štefan Hollý. "Prezidentka citlivo vníma výhrady nielen zo strany miest a samospráv, ale aj ďalších dôležitých subjektov a v krátkom čase sama zaujme k tejto téme stanovisko," informoval hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej, Martin Strižinec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy