Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súd vydal definitívny verdik v prípade "pretekára", ktorý blokoval cestu sanitke
Zdielať na

Súd vydal definitívny verdik v prípade "pretekára", ktorý blokoval cestu sanitke

TRENČÍN / Video, ktoré nasnímali trenčianski záchranári 23.6.2020 videlo celé Slovensko. Neslávne známym sa vďaka nemu stal 50-ročný Boris Záhumenský z Partizánskeho. Sanitku najskôr 20 kilometrov prenasledoval, aby ju napokon pred Trenčínom predbehol.

"Zaradili sa za mňa s blikačkami, tak som začal blikať na všetky autá pred sebou s tým, že im budem zabezpečovať riadny prechod," povedal na svoju obhajobu obžalovaný Boris Záhumenský.

Vodiča, ktorý podľa vlastných slov iba razil cestu sanitke, obvinili zo všeobecného ohrozenia a okresný súd ho minulý rok uznal za vinného. Záhumenský cítil krivdu a v plnom rozsahu sa odvolal na Krajský sud.

Vinu hádzal aj na vodiča sanitky. "Náročky sa na mňa lepil, aby ma mohol kamerovať, čiže už nehľadel na bezpečnosť seba, pacientky a doktora, ale sústredil sa už iba na moju osobu," uviedol Záhumenský.

Obžalovaný vodič sa ale konečného pojednávania na Krajskom súde nezúčastnil

Ešte minulý rok emigroval Záhumenský do Švajčiarska, kde požiadal aj o azyl. Podľa vlastných slov tak urobil aj preto, že nedôveruje súdnictvu na Slovensku. "Pokúšal som sa s klientom skontaktovať, ale nepodarilo sa mi to, takže nebudem špekulovať, kde sa nachádza," vysvetľuje obhajca obžalovaného, Andrej Poruban.

Súd vyhlásil Záhumenského za ušlého, a tak mu k rozhodnutiu stačila prítomnosť obhajcu."Žiadam, aby súd vyslovil právny názor, podľa ktorého uvedený skutok nie je trestným činom," vyjadruje sa Poruban. Predsedníčka odvolacieho senátu ale objasňuje, že znalec jednoznačne určil minimálne 11 kolíznych situácií, ktoré obžalovaný vytvoril, a pri každej z nich bolo ohrozených minimálne 5 osôb.

Odvolací senát napokon zamietol odvolanie obžalovaného a vyhlásil ho za bezdôvodné

Šesťmesačný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na jeden rok považuje senát za primeraný, a neznížil mu ani trest dlhoročného zákazu šoférovania. "Krajský súd preto dospel k záveru, že obžalovanému uložený šesťročný trest zákazu činnosti vedenia motorového vozidla je na nápravu obžalovaného vyslovene potrebný, a to nielen s poukazom na charakter jeho konania, ale aj na nekritickosť jeho postoja k trestnej činnosti po jej spáchaní," uvádza predsedníčka odvolacieho senátu.

Obhajca Záhumenského ale s rozsudkom nesúhlasí. "Ak, teda ide o trestný čin, tak si myslím, že ten trest nebol primeraný. Rozhodnutie Krajského súdu ale v absolútnej miere rešpektujem," vyjadruje sa Poruban.

Verdikt krajského súdu je už definitívne právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy