Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Žilinskú väznicu prirovnal Boris Kollár k päťdesiatym rokom, podľa ministerky Kolíkovej chýbajú financie
Zdielať na

Žilinskú väznicu prirovnal Boris Kollár k päťdesiatym rokom, podľa ministerky Kolíkovej chýbajú financie

ŽILINA / Žilinská väznica sa vyznačuje tými najhoršími podmienkami pre ľudí, ktorí sa ocitli vo vyšetrovacej väzbe. Toto bol hlavný dôvod, prečo v piatok 21. mája predseda národnej rady Boris Kollár a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vycestovali na sever Slovenska. Obidvaja politici chceli sami zistiť, ako vyzerajú cely, kde sú ľudia za mrežami, aj keď nie sú odsúdení.

Šéf parlamentu Boris Kollár povedal, že keď vstúpil do jednej časti areálu žilinskej väznice, pripadal si ako v 50-tych rokoch minulého storočia. "Neželal by som to nikomu, zažiť tam ani týždeň a nie ešte rok," hovorí Kollár. Kritizuje cely, kde sú obžalovaní, ktorí čakajú, kým sa skončí ich súdny proces. Alebo obvinení ľudia, u ktorých môžu pominúť dôvody na ich väzobné stíhanie. "Tmavé, staré zastreté okná, ktoré netesia," hovorí Kollár. 
Podľa jeho slov, pri prehliadke väznice, úplne inak na neho zapôsobili priestory, kde sú ubytovaní väzni, ktorí už poznajú svoj trest. "Tam to nie je také depresívne," hovoí Kollár. 

V čase obeda politici nevynechali ani jedáleň

"Na stravu nemôžem nič povedať, je vyvážená, chutná," hovorí Kollár. "Boli sme v ústave, ktorý najviac potrebuje finančnú dotáciu, aby sme zlepšili podmienky," hovorí Kolíková. Táto väznica si bude vyžadovať rekonštrukciu vrátane výstavby novej budovy pre ďalších väznených ľudí.

"Máme momentálne kapacitu 285 miest a mala by sa navýšiť o 80 miest," hovorí riaditeľka ÚVV A ÚVTOS Žilina Gabriela Lončíková. "Môžeme sa baviť o tom, že prinajmenšom tých 10 miliónov pre tento objekt potrebujeme," hovorí Kolíková. 

Pred bránami väznice sa obidvaja politici nevyhli ani otázke ohľadom problematiky kolúznej väzby

"Ten vládny návrh, ktorý je z ministerskej dielne pokračuje procesom," hovorí Kolíková. "V nedeľu sa stretneme aj s predsedom vlády a pevne verím, že sa aj na tomto dohodneme," hovorí Kollár. "Predpokladám, že budúci týždeň bude posunutý na vládu," hovorí Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy