Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kľúčový svedok Peter Tóth opäť na NAKA. Vypovedá v kauze Očistec
Zdielať na

Kľúčový svedok Peter Tóth opäť na NAKA. Vypovedá v kauze Očistec

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry začali dopoludnia výsluch bývalého príslušníka SIS Petra Tótha. Ten bol dlhoročným dôverníkom právoplatne odsúdeného Mariana Kočnera a pre účely Kočnerovej mediálnej prezentácie zostavil takzvané Kočnerovo sledovacie komando.

Výsluch Petra Tótha zrejme súvisí s opakovaním niektorých výsluchov po tom, ako v prípade stíhaných policajných funkcionárov ale aj obvineného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika boli niektoré osoby vyčlenené na samostatné konanie. K čomu konkrétne prišiel Tóth vypovedať, zatiaľ nie je známe. Cez hlavný vchod do budovy policajného prezídia, kde NAKA sídli Tóth neprišiel 

Bežne vyšetrovatelia korunným svedkom umožňujú prísť na výsluch cez bočné vchody, ktoré nie sú určené pre bežnú verejnosť. Peter Tóth je okrem Očistca kľúčovým svedkom aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V prípade Kočnera výpovede Petra Tótha prechádzajú takmer všetkými trestnými konaniami, v ktorých je Marian Kočner obvinený. 

Okrem výsluchu Petra Tótha, NAKA v utorok vykonáva výsluch aj iného svedka. ale v prípade obvineného prokurátora Dušana Kováčika. Ten je stíhaný s podnikateľom Petrom Koščom. Košč sa trestnému konaniu vyhýba pobytom v zahraničí. Ide o muža so silným vplyvom v Slovenskej informačnej službe, kde je známy pod prezývkou "Pán X". Dvojica je stíhaná za korupciu. 

Podľa informácií TV JOJ je na NAKA realizovaný aj ďalší výsluch v prípade obvineného veľkopodnikateľa Zoroslava Kollára, stíhaného exriaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa a bývalého vysokopostaveného člena bratislavskej zločineckej skupiny Piťovci, Tomáša Rajeckého. Trojica s ďalšími komplicmi je obvinená v prípade výroby a distribúcie ilegálnych cigariet a uplácania daňových kriminalistov podsvetím. 

Na spomínaných konaniach sa priamo obvinení nezúčastňujú, pri výsluchoch svedkov sú prítomní len advokáti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy