Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvatelia majú strach. Vlky sa stanú chránenými a u nich v dedine trhajú iné zvieratá
Zdielať na

Obyvatelia majú strach. Vlky sa stanú chránenými a u nich v dedine trhajú iné zvieratá

VYŠNÝ SLAVKOV, OKRES LEVOČA / Vo Vyšnom Slavkove opakovane vyčíňali vlci. V oboch prípadoch uštvali zver z lesa, ktorú dolapili a roztrhali priamo v dedine iba niekoľko metrov od obydlí. Miestni majú strach nielen o seba, ale aj o domáce zvieratá. Od 1. júna budú vlky chráneným druhom.

"Stalo sa to aj pred dvoma týždňami. Ráno našli uštvanú jelenicu. Vyšiel z domu a hneď uvidel jelenicu - polozožratú," opísala najaktuálnejšiu situáciu z obce starostka Gabriel Grobarčíková. Roztrhanú mladú jelenicu našli majitelia na vlastnom dvore. Teraz sa scenár akoby zopakoval. Korisťou bol asi trojročný jeleň, ktorý zhodil parožie.

Svorka vlkov útočila v dedine druhýkrát za dva týždne. Uštvaný jeleň v snahe zachrániť si život preskočil niekoľko plotov. I tak sa mu nepodarilo ujsť. Vlci ho roztrhali uprostred noci vo farskej záhrade. "Cez záhradu sa prebil cez plot," vysvetlil kroky jeden z obyvateľov. "Z vrchnej strany jeden plot, druhy a na treťom hornom plote tak to už jeleň nedokázal preskočiť a tam ho zožrali," doplnil udalosť poľovník Jakub Čižík.

Vlci si ešte odtiahli so sebou do lesa aj celé stehno. Útok zachytila aj obecná kamera. Ale uprostred noci tesne pred svitaním vidieť na farskej záhrade akurát tmavé pohybujúce sa škvrny. No i vďaka tomu je jasné, že vlkov bolo viac. Asi päť kusov. "Zistili, že tá zver má problém preskákať tie ploty a na tých plotoch ju skôr ulovia," konštatoval poľovník Čižík. Po druhom prípade už v obci spozorneli. Zatiaľ to bola vysoká zver uštvaná z lesa, no miestni majú strach o domáce zvieratá, ale i o seba. "Tak boja sa určite, napísali sme aj na sociálnej sieti upozornenie, aby si dávali pozor, aby v nočných hodinách nevychádzali von," povedala starostka obce. Podľa mladého poľovníka v tomto období sa vlk nelovil ani pred jeho celoročnou ochranou, lebo teraz zvyknú mať mladé. Na farskom dvore majú okrem pávov, koňa, i ovce. Tie si vlky ani nevšimli. "Už možno tá zver bola ukusená, zacítil krv tak išiel po nej," uzavrel poľovník Čižík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy