Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Je trh nehnuteľností voči koronakríze imúnny? Ceny rastú vo viacerých krajoch
Zdielať na

Je trh nehnuteľností voči koronakríze imúnny? Ceny rastú vo viacerých krajoch

SLOVENSKO / Ceny v prvom štvrťroku medziročne poskočili opäť dvojciferným číslom. Vyzerá to tak, že ľudia sa neboja zadlžovať a berú takmer čokoľvek. Najmä preto, že nie je priveľmi z čoho vyberať.

Podľa cien nehnuteľností to vyzerá tak, že slovenské bukse sú plné na prasknutie. Medziročne poskočili ceny nehnuteľností cez 15 percent a solídny rast si udržali aj na medzikvartálnej úrovni. Teda v čase, keď už naplno úradovala druhá vlna pandémie. Nie je to tým, žeby sme boli až takí boháči. Na svedomí to má najmä jeden faktor. "Novostavby sa vypredávajú a nové neprichádzajú na trh. Developeri neprinášajú nové," hovorí prezident NARKS Ján Palenčár. 
"Počet rozostavaných bytov je najnižší od roku 2018," hovorí analytik NBS Roman Vrbovský. 

Tak, ako neutíchol apetít po bývaní, tak kríza naopak postihla stavebníctvo. Bývanie je stále najdrahšie v Bratislavskom kraji, potom v košickom a najlacnejšie sa dá nehnuteľnosť zaobstarať v Nitrianskom kraji. Bratislava je už tak predražená, že najväčší nárast cien zaznamenávajú realiťáci inde. "Banská a Žilina, už aj tu majú klienti záujem o drahšie nehnuteľnosti," informuje Palenčár. 

Okrem žalostného nedostatku nehnuteľností astronomickému nárastu napomáhajú lacné hypotéky, o ktoré je stále vysoký záujem. Buďte, ale opatrní, nízke úroky nie sú všetko. Okrem úrokovej sadzby je dobré porovnať aj RPMN či ďalšie dodatočné služby, ktoré banka prináša. Podľa údajov NBS v raste cien domy, predbehli byty a môže za to pandémia. "Súvisí to s tým, že pre klientov je to lepšia alternatíva aj v prípade homeoffice a plus lockdowny, čoho sme boli svedkami niekoľkokrát a nie je to vylúčené ani do budúcna," hovorí Palenčár. 

Domy tak rástli medziročne viac ako 16 percentným tempom, čo je skoro dvakrát toľko ako byty. Aj keď tie sú stále pri prepočte na meter štvorcový oveľa drahšie. Ceny nehnuteľností si tak idú pandémia, nepandémia svoje.

Pred rokom by nikto teda netipoval, že ceny bytov a domov môžu medziročne tak výrazne poskočiť, a kedže bytov a domov je naďalej žalostný nedostatok, tak prečo by nerástli aj ďalej. "Zmierniť dostupnosť bývania by momentálne mohol pokles rastu miezd, ten si ešte minulý rok napriek očakávaniam udržal isté tempo," informuje Vrbovský. Je otázne, ako táto situácia môže ešte trvať. Snáď potom nepríde k veľkému prasku bubliny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy