Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lyžiarska sezóna oddnes na tri dni na najvyššie položenej zjazdovke na Slovensku
Zdielať na

Lyžiarska sezóna oddnes na tri dni na najvyššie položenej zjazdovke na Slovensku

VYSOKÉ TATRY / Vo výške 2190 metrov nad morom sa lyžiarom na začiatku mája splnil jeden veľký sen. A tým je otvorená zjazdovka v Lomnickom sedle. Jej sklon je miestami viac ako 40 stupňov, a upravovať ju musí ratrak ukotvený na vyše kilometrovom lane.

Bude to pravdepodobne najkratšia lyžovačka v histórii Lomnického sedla, ale aj tak o nej lyžiari hovoria ako o čerešničke na torte v tejto diétnej sezóne.

"Povedzme si to. Najvyššia, najprudšia - perfektná," ohodnotil zjazdovku lyžiar Jozef. Na túto lyžovačku čakajú dobrodruhovia celú sezónu, tam totiž musí nasypať iba prírodný sneh. Teraz je ho tam vyše metra. "Je to taká pôžitkárska zjazdovka. Je to najvyššie položená zjazdovka na Slovensku a zároveň najstrmšia. Je pre lyžiarov fajnšmekrov," vyjadril sa Lukáš Brodanský, manažér tatranských stredísk. Lyžiar Marcel sa zjazdovkou pochválil aj kamarátke do Nemecka. "Ja mám kamarátku v Nemecku, ktorá pochádza z Kazachstanu a keď som jej poslal fotku, tak mi vravela že je to skoro ako u nich v Kazachstane, je to očen charašo," povedal Marcel. Lyžovačka tu mohla začať nielen vďaka kope snehu, ale hlavne vďaka uvoľneným opatreniam. Ak by nemohli premávať kabínkové lanovky, lyžiari by nemali šancu dostať sa hore. Jedine, že by zobrali lyže a vyšli to celé po svojich. "Už sme sa našliapali dosť. Som rád, že sa môžeme voziť, a že aspoň toto takto je," uviedol lyžiar Kristián. Aj keď v tej dolnej časti lanovky to vyzerá už takmer jarne, tam hore sa ešte kontroluje aj lavínové nebezpečenstvo. Zjazdovku museli najskôr preskúmať horskí záchranári a až potom na ňu pustili lyžiarov. "Momentálne žiadne lavínové nebezpečenstvo nehrozí a lyžovačka v sedle je bezpečná," oznámil manažér Brodanský. Tohtoročná sezóna bude trvať do 9. mája a bude teda najkratšou sezónou na najvyššie položenej zjazdovke na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy