Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nezvyčajný úkaz na oblohe nad Považím: Z vrtuľníka visela stíhačka
Zdielať na

Nezvyčajný úkaz na oblohe nad Považím: Z vrtuľníka visela stíhačka

PIEŠŤANY/TRENČÍN / Ľuďom na Považí sa v stredu naskytol nezvyčajný pohľad. Z Piešťan do Trenčína letel vrtuľník, ktorý mal v podvese bojovú stíhačku. Prevážal "MiG-15bis", ktorý patril do výzbroje československej armády. V leteckých opravovniach Trenčín ho čaká renovácia.

Areál vojenského historického múzea v Piešťanoch o pol desiatej dopoludnia. Z pristávacej dráhy vyletel legendárny "MiG-15bis". Lepšie povedané, do nebies ho zdvihol vrtuľník. "Celú cestu bude absolvovať v podvese vrtuľníka," povedal Jerguš Vary, Vojenské historické múzeum Piešťany. "Je to logisticky náročné, to lietadlo môže chytiť podtlak, je to unikátna záležitosť," skonštatoval Vary. Vrtuľník prevážal lietadlo do Trenčína – do tunajších leteckých opravovní. Ešte pred samotným odletom ho však museli chlapi pripraviť a dôkladne upevniť lanami. "Lietadlo je bez motora, bez vybavenia, je odľahčené," vyjadril sa Vary.

Do múzea ho priviezli z Veľkého Zálužia, kde stál dlhé roky na podstavci. Naposledy tento "MiG-15bis" lietal pred 50-tmi rokmi. "Slúžil od roku 1957 do roku 1973. Tvoril hlavný typ stíhacích lietadiel v Československu, slúžilo ich tu niekoľko stoviek. Je to také nosné lietadlo nášho letectva za socializmu," ozrejmil Vary. V stredu si táto stíhačka opäť aspoň symbolicky zalietala. Vrtuľník ju do Trenčína dopravil v priebehu 15-tich minút.

"V rámci odbornej spolupráce medzi vojenským historickým ústavom a akciovou spoločnosťou rezortu obrany leteckej opravovne Trenčín sa v tomto roku bude realizovať renovácia štyroch zbierkových predmetov leteckej techniky," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Lietadlo budú v Trenčíne opravovať niekoľko mesiacov. Potom ho prevezú opäť do Piešťan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy