Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Matka dvoch detí išla na sterilizáciu. Po pár dňoch zistila, že je tehotná
Zdielať na

Matka dvoch detí išla na sterilizáciu. Po pár dňoch zistila, že je tehotná

KEŽMAROK / Dvadsaťročná mama dvoch malých detí sa rozhodla podstúpiť zákrok, aby už ďalších potomkov nemala. Sterilizácia v kežmarskej nemocnici prebehla úspešne a bez komplikácií. Napriek tomu mladá žena pár dní po tom zistila, že je tehotná.

"Ja bola som aj chorá. Mala som ťažko dva pôrody. Veľmi zle som sa cítila, mala som problémy s dýchaním," povedala mama dvoch detí. Pavlína Palčajová má s manželom trojročnú dcérku a šesťmesačného chlapčeka. Obaja sa zhodli na tom, že ratolesti im po dvoch komplikovaných tehotenstvách stačia. 

"Rodičia sú v robote, manžel je v robote. Nemám žiadnu pomoc, som povedala dosť," konštatovala mama Pavlína. A tak sa mladá žena rozhodla podstúpiť sterilizáciu v Kežmarskej nemocnici. Hospitalizácia i samotný zákrok prebehli bez komplikácii, no o pár dní sa dozvedela šokujúcu správu. "Cítila som sa strašne zle, bolesti som mala. Ja som ani v sne si nemyslela, že budem tehotná," opísala momenty pár dní po zákroku Pavlína Palčajová. Lekár po ďalších vyšetreniach potvrdil, že je v 7. týždni tehotenstva. "Ja tomu nerozumiem, či dieťa donosí, alebo sa dieťa môže narodiť postihnuté," reagovala na vzniknutú situáciu mama Pavlíny, Renáta Mirgová.

Rodinu teraz zaujímajú odpovede na dve hlavné otázky. Ak Pavlína bola tehotná ako je možné, že to lekári na predoperačných vyšetreniach nezistili. Druhá otázka je, že ak tehotná nebola ako je možné, že po zákroku otehotnela. Zákrok bol vykonaný 19. marca, a lekári už vedia čo sa mohlo stať. "Podľa biometrie plodu, teda rozmerov plodu, bolo zistené, že k oplodneniu muselo dôjsť v čase 15. marca s rozsahom maximálne plus mínus pár dní k tomuto dátumu. Tehotenstvo s najväčšou pravdepodobnosťou bolo v čase zákroku v tak rannom štádiu, že nebolo medicínsky možné to zistiť," informovala hovorkyňa siete nemocníc, Martina Pavlíková. "Čo s tým mám urobiť," hovorí zúfalá matka, ktorí s tretím dieťaťom nepočítala. Potrat zatiaľ nepripúšťa. Jej mama je presvedčená, že chyba sa mohla stať počas predoperačných vyšetrení. "Keby bola tehotná tak by zákrok nepodstúpila," konštatovala mama Pavlíny. "Nemocnica Vojtecha Alexandra je presvedčená,, že pacientke bola poskytnutá zdravotná starostlivosť správne. Lekári postupovali v zmysle lege artis a jej zákrok bol realizovaný bez komplikácii s trvalým zamedzením ďalšieho tehotenstva," doplnila hovorkyňa siete nemocníc Pavlíková. Rodina chce presne vedieť, čo sa stalo, preto sa obráti aj na Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aj na políciu. "Odškodné pýtať nechcem, len nech je v poriadku," uzavrela mama Pavlíny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy