Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tatry opäť ožívajú. Naše veľhory zaplnili lyžiari aj turisti, pripravujú sa aj na otvorené terasy
Zdielať na

Tatry opäť ožívajú. Naše veľhory zaplnili lyžiari aj turisti, pripravujú sa aj na otvorené terasy

VYSOKÉ TATRY / Tatry začinajú mať opäť atmosféru ako za starých čias. Lyžiari, ale aj bežní turisti opäť zaplnili svahy a chodníky v našich veľhorách. Takú atmosféru tam nezažili viac ako sto dni. Navyše, dobrou správou je, že už od pondelka sa aj tam otvoria terasy reštaurácii.

Je to prvý víkend, kedy môžu prísť do Vysokých Tatier aj ľudia z iných okresov. Dopoludnia už boli všetky turistické parkoviská zaplnené. Do tichých Tatier sa vracia turistický ruch. A rušno je nielen v okolí strediska, v ktorom sa lyžuje. Donedávna ešte opustené parkovisko smerom na Popradské pleso ožíva tiež. Lemovali ho autá nielen s popradskými evidenčnými číslami. 

"Uvoľnili sa patrenia a využili sme to, že sa dá konečne ubytovať, takže sme tu na predlžený víkend," povedal Igor, turista z Galanty. "My me prišli z Košíc, neboli sme tu asi 4 mesiace," poznamenal turista z Košíc Denis. "Doposiaľ sme boli odkázaní byť len v našom okrese, ale Tatry sú Tatry," doplnil turista Lorant. 

Niektorí si po dlhšom čase užili radostný víkend a spojili výlet do Tatier s návštevou rodiny, lebo na oboch miestach neboli poriadne dlho. "No ja teraz idem najskôr na výlet na Hrebienok a potom do Prešova za mojou mamou, ktorú som nevidela pol roka," odpovedala turistka zo Zvolena Martina. 

 A Tatry sa budú ešte viac podobať na tie pred pandémiou od pondelka. Aj tu sa mnohé reštaurácie či hotely chystajú otvárať terasy. Hovorí sa aj o tom, že lyžovačka by sa mohla ešte zrealizovať aj v Lomnickom sedle. Snehu je dosť, problémom sú kabínové lanovky. V prevádzke môžu byť zatiaľ iba tie sedačkové.

Takže turisti by sa tam nemali ako dopraviť. "V momente, ak sa tieto opatrenia uvoľnia, budeme robiť prieskumnú trasu ratrakom s technológiou merania snehu, vyhodnotíme podmienky, ak budú podmienky dobré a Covid automat sa spustí, veľmi chceme Lomnické sedlo otvoriť," potvrdil manažér tatranských stredísk Lukáš Brodanský. 

Malé strediská už môžu na lyžiarov zabudnúť

V niektorých lyžiarskych strediskách vládne smútok. Zimnú sezónu tu ani neodštartovali. A pre letnú sezónu tu nemajú využitie. Stredisko Brodok má 30-ročnú históriu. Táto sezóna bola podľa spolumajiteľa najhoršia za celú éru. Svah v decembri pripravili. 13 000 eur sú náklady, ktoré vrazili do prípravy, zasnežovania a úprav svahu.

"Ani halier príjmu. My sme malé stredisko. Z tej penzie sa to všetko ťahá. Si môžete spočítať, keď 500-eurová penzia, koľko penzie tam pošlo," poznamenal Juraj Bakoš, spolumajiteľ lyžiarskeho centra Poráč-Brodok. 

Na Poráči okrem vleku inú atrakciu nemajú, a tak sú odstavení do najbližšej zimy. Sedačka na Drienici nielenže vyvezie na kopec, odkiaľ vidieť aj Vysoké Tatry, ale z malej časti vykryje v lete straty. Lanovku na Lysú ocenia nielen peší turisti, ale aj tí na bicykloch. "Na každom druhom vozni sú umiestnené držiaky na bicykle," vysvetlil Daniel Lipták, vedúci prevádzki v SKI Lysá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy