Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Po mobilných očkovacích tímoch volali starostovia malých obcí už mesiac. Štát až teraz spúšťa pilotný projekt
Zdielať na

Po mobilných očkovacích tímoch volali starostovia malých obcí už mesiac. Štát až teraz spúšťa pilotný projekt

BRATISLAVA / Na očkovanie sa už síce môžu hlásiť štyridsiatnici, ale prioritou je naďalej podať vakcínu seniorom. Nie všetci však dokážu prísť do vzdialených nemocníc, či polikliník a preto musí vakcína prísť za nimi. V Trnavskom samosprávnom kraji preto zriaďujú mobilné očkovacie tímy. Na takúto službu však čakajú seniori prakticky na celom Slovensku.

Starostovia obcí v slovensko – ukrajinskom pohraničí prišli s nápadom zriadiť výjazdový očkovací tím už zhruba pred mesiacom.  Ich snaha však doteraz zostala zostáva na bode mrazu.  "Táto myšlienka zatiaľ nenašla odozvu v Bratislave," povedal starosta obce Ulič.

Pritom ministerstvo zdravotníctva kontaktovali už 3 x, zatiaľ bez odpovede. K ľuďom do viac ako tridsiatich obcí regiónu sú pripravení vyraziť okamžite. Nechcú však očkovať iba klientov domovov sociálnych služieb ale najmä ľudí, ktorí sa k vakcíne dostávajú ťažko.



"Jednak sú z ďaleka, nemajú prístup k internetu, nemajú prípoj, nemajú príbuzných, sú čiastočne imobilní,"   uviedol konateľ nemocnice v Snine Andrej Kulan.

O myšlienke mobilných očkovacích tímov, ktoré by sa zamerali na seniorov v odľahlých dedinách začal hovoriť cez víkend aj hlavný lekár Prešovského samosprávneho kraja. Práve v čase, keď vo veľkokapacitnom očkovacom centre museli pre nezáujem o jednu z vakcín redukovať počet očkovacích tímov.


Voľné rezervy očkovacích tímov by sa tak mohli zamerať práve na rizikové skupiny seniorov. Pre niektorých je komplikáciou sa nielen že zaregistrovať ale potom sa na to očkovanie dostaviť.


"Ostáva ďalšia skupina starších ľudí, ktorí sa nevedia dostaviť do očkovacieho centra, alebo nie sú klientom zariadenia sociálnej starostlivosti," informoval hlavný lekár Prešovského samosprávneho kraja Jozef Tekáč.

Trnava spustí pilot




Vyššie územné celky už začali rokovať s ministerstvom zdravotníctva. V Trnavskom samosprávnom kraji je v pilotnom projekte od budúceho týždňa pripravených 5 očkovacích mobilných jednotiek.

Očkovacie jednotky pôjdu práve za tými ľudmi vo veku nad 70 rokov, ktorí sú doma a nemôžu cestovať do očkovacích centier.

"Očkovať sa má v domovoch sociálnych služieb a ľudia nad 70 rokov. Tam je určená vakcína Pfizer, takže budú disponovať zdravotnícke tímy," povedal trnavský župan Jozef Viskupič. K vakcíne sa tak dostanú na základe darovacej zmluvy od nemocnice.



Na toto očkovanie sa od budúceho týždňa pripravuje aj Nitriansky samosprávny kraj. Ostatné ešte rokujú o podmienkach. "Podporíme mobilné testovanie aj finančne. Je k tomu aj dohoda našich odborníkov,"  uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Mobilné očkovanie vakcínou Pfizer sa už osvedčilo v zariadeniach sociálnych služieb. Najviac zaočkovaných ľudí z týchto domovov je paradoxne v Prešovskom kraji, kde naopak majú problém naplniť veľkokapacitné očkovacie centrá pre vakcínu AstraZeneca. Najhoršie je na tom Košický kraj, kde je zaočkovanosť druhou dávkou najnižšia na celom Slovensku.


Kým Bratislavský kraj vedie v celoslovenskej zaočkovanosti s takmer 27%, V zariadeniach sociálnych služieb je hneď za Košickým druhý najhorší. "Tým, že mnohlí ľudia prekonali covid, nemohli ísť na očkovanie. Čiže nám sa priebežne dohlasujú ďalšie zariadenia," tvrdil na tlačovej konferencií minister práce Milan Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy