Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Unikátna škola na strednom Slovensku: Vyučovanie bežalo aj počas pandémie, všetci žiaci sú si navzájom rodina
Zdielať na

Unikátna škola na strednom Slovensku: Vyučovanie bežalo aj počas pandémie, všetci žiaci sú si navzájom rodina

PODPOĽANIE / Žiaci, aj rodičia sa konečne dočkali. Od pondelka sa na základných školách prvého stupňa obnovuje klasické vyučovanie. Teraz vám ale ukážeme školu, kde sa vyučuje takmer počas celej pandémie. Dôvodov, prečo práve táto základná škola dostala výnimku, je niekoľko. Jedným je, že na Podpoľaní, kde sa škola nachádza, je nedostatočné internetové pokrytie, a tiež to, že všetci žiaci sú si navzájom rodina.

Základná škola v Látkach je iná ako ostatné. Žiaci sa tu počas korona-krízy dištančne učili len tri týždne.

"Veľmi sa tešíme z toho, že v podstate tento celý školský rok sme boli na dištančnom vzdelávaní iba tri týždne a to po Vianociach, lebo väčšina rodín absolvovala koronu počas Vianoc," povedala riaditeľka ZŠ Látky Alena Vechterová.


Všetci žiaci sú tu príbuzensky poprepájaní a tak vytvorili vlastnú bublinu.

"Každý s niekym je nejaká rodina. Učíme sa v dvoch triedach. Osemnásť žiakov rozdelených na prvákov a tretiakov spolu, druháci a štvrtáci spolu," pokračuje riaditeľka.


Mnohé deti žijú na samotách a lazoch, kde často nie je ani mobilný signál.

"Nakoľko sme v kraji v ktorom sme, to internetové pokrytie je dá sa povedať katastrofálne, stále nás vypínalo, prerušovalo," uviedla riaditeľka školy Vechterová.


"Keď sme sa učili tak nám to sekalo a vypínalo nás," zhodnotila dištančné vzdelávanie žiačka.


Po dohode s okresným hygienikom škola dostala výnimku a zostala otvorená.

"To je neporovnateľné. Aj keď sme sa aj v tom dištančnom vzdelávaní snažili nájsť čo najlepšie formy, čo najlepšie to deťom priblížiť, nedá sa to porovnať s týmto prezenčným vyučovaním. Tá osobnosť toho učiteľa je jednoducho nenahraditeľná," myslí si učiteľka Jana Kemnská.


"Moji prváci majú nádherný rukopis, plynulo čítajú vďaka tomu že sa chodí do školy," dodala riaditeľka Vechterová.


Súčasťou výuky sú každodenné vychádzky do prírody.

"Ja bazírujem na tom aby dieťa, keď odchádza zo školy malo minimálne osemtisíc krokov urobených. Toto je zhruba dva kilometre. Určitú časť bežíme, pri chôdzi si zaspievame," uzavrela riaditeľka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy