Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Záchranári sa pýtajú po sľúbených príplatkoch. Riaditeľ nitrianskej nemocnice pripustil znižovanie platov
Zdielať na

Záchranári sa pýtajú po sľúbených príplatkoch. Riaditeľ nitrianskej nemocnice pripustil znižovanie platov

SLOVENSKO / Ex-premiér Igor Matovič tesne pred odchodom z funkcie prisľúbil záchranárom spätne od prvého marca špeciálny covidový príplatok, v priemere 350 eur na mesiac. Záchranári sa preto pýtajú, či im už v tomto mesiaci príplatky vyplatia. V Nitrianskej nemocnici sú peniaze tiež horúca téma. Nejde o odmeny, ale o nižšie platy. Riaditeľ nemocnice sa rozhodol lekárom efektívne nastaviť pracovnú dobu bez nadčasov. A zdá sa, že napriek veľkému odporu lekárov, už dostal z ministerstva zdravotníctva zelenú.

"Záchranári budú mať spätne od 1.marca špeciálny covidový príplatok - v priemere 350 eur na mesiac. Som rád," uviedol v statuse Matovič.

Záchranári sa s odstupom času dožadujú odpovede

Nakoľko sú špeciálne covidové príplatky reálne, keď Igor Matovič už premiérom nie je. "Odkedy bol zverejnený tento status, sme dostali len nezáväznú informáciu operačného strediska, že MZ SR spracuje metodiku, podľa ktorej nám následne pošlú peniaze. Zatiaľ sme nedostali ani metodiku, ani peniaze," hovorí prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák. 

Špeciálny covidový príplatok by bol vraj zadosťučinením, že záchranári nie sú zdravotníci druhej kategórie. "Aj my chodíme k pozitívnym pacientom, aj my riskujeme. Len v mojej záchranke malo covid cez 40 percent lekárov, záchranárov, vodičov. Nevieme, či sa nakazili pri pacientoch, ale riziko je tam výrazne vyššie, ako kdekoľvek inde," hovorí Polák. 

Podľa ministerstva zdravotníctva nie je dôvod na obavy

Ešte v tomto mesiaci budú záchranárom prerozdelené dva milióny eur. "Odmenení budú lekári, záchranári a aj vodiči záchraniek. Na najbližšej výplatnej páske uvidia v čistom navyše 350 eur. Príplatok bude mesačne vyplácaný až do doby, kedy počet hospitalizovaných neklesne pod počet 1000," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Odmeňovanie zdravotníkov rieši aj nitrianska nemocnica

Potom, čo riaditeľ lekárom predstavil nové efektívne využívanie pracovnej doby, sa u lekárov zdvihla vlna odporu. "Nepracuje sa medzi 7 a 15 hodinou, tá osem hodinová pracovná doba, ale časť tých pracovníkov príde napríklad od 11 a odrobí do 19, nie ako nadčasovú prácu, ale ako normálnu dobu, tým, že ja posuniem tú pracovnú dobu skrátim službu," hovorí riaditeľ FN Nitra MUDr. Milan Dubaj, PhD. 

"To je nehorázne, v čase pandémie nám siahnúť na nadčasy. Nie mať vyššie platy ale nižšie," hovorí predseda LOZ Mudr. Peter Visolajský. "Nikomu som na plat nesiahol, nikto ho nemá nižší, chcem len nastaviť ich pracovnú dobu inak, efektívne," hovorí Dubaj. 

Riaditeľ nemocnice svoj zámer vysvetľoval aj na ministerstve zdravotníctva

Napriek vlne odporu lekárov je ministerstvo za tento návrh. "Zaujímali sme sa o situáciu a bolo nám vysvetlené, že chcú zefektívniť prácu lekárov. Hovoril len o skúšobnej dobe a teda proti nie sme," informuje Eliášová. "Neexistuje, my tak robiť nebudeme," hovorí Visolajský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy