Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V dedinách temperamentné oblievačky dievčat s vedrami vody neboli, v mestách išli ľudia do prírody
Zdielať na

V dedinách temperamentné oblievačky dievčat s vedrami vody neboli, v mestách išli ľudia do prírody

BRATISLAVA / Pandémia a opatrenia aj tento rok poznamenali najväčšie kresťanské sviatky. Napriek tomu neboli slovenské obce smutné. Nezabudlo sa ani na tradície. Kým pre niektorých je to šibačka a oblievačka aspoň v kruhu najbližších v jednej domácnosti, pre iných sa akousi tradíciou stalo už aj povinné testovanie. Naopak v slovenských mestách, ktoré naše štáby navštívili, to dnes až na pár výnimiek veľmi veľkonočne nevyzeralo. Ľudia štátny sviatok a príjemné počasie skôr využili na pohyb na čerstvom vzduchu.

Lendackí mládenci sú zvyknutí na veľkonočné pondelky s úplne inou atmosférou. "Namiesto tých tradičných korbáčov ľudia vychádzajú z miestností s výsledkom testu," konštatoval Michal Markefka, prednosta obecného úradu v Lendaku.

V dedine chodievali chlapci oblievať už krátko po polnoci, alebo skoro ráno. "Teraz čo, teraz len na testovanie, doma budeme sedieť. Určite by bolo veselšie, škoda, že sa teraz nemôžeme stretávať," povedal jeden z lendackých šibačov. V Župčanoch na východe Slovenska spojili tohtoročný veľkonočný pondelok bez tradícií s už pomaly tradičným testovaním. "Boli sme dopoludnia na testovanie," priznala jedna z obyvateliek. Testovalo sa len dopoludnia. Jeho priebeh vysielali vďaka miestnym dobrovoľným hasičom. Nenudili sa ani tí, ktorí sa dnes na testovanie nevybrali, lebo isté tradície treba dodržiavať aj bez sviatkov. "Sestru som doma oblial hadicou," priznal jeden z obyvateľov Župčan. 

V mestách zvolili namiesto oblievačky prírodu

V Trenčíne, pod hradom Matúša Čáka dnes vládol pokoj. Ľudia si užívali krásne slnečné počasie. "Vyšli sme si na slnko," prezradil jeden z obyvateľov Trenčína. "Minulý rok som tu sedel, aj teraz, to isté počasie bolo," konštatoval obyvateľ Trenčína. Napriek tomu, že na covid semafore svieti v celom trenčianskom okrese už niekoľko týždňov čierna farba, ľudia strávili dnešný deň najmä vonku - prechádzkami popri Váhu, či v centre mesta. "My vždy ideme von, tentoraz sme sa rozhodli, že nebudeme čakať na kupačov," uviedla obyvateľka Trenčína. "Nešibali sme, nemáme koho," priznal jeden zo šibačov. Zato jedného mládenca sme v trenčianskych uliciach s korbáčom a voňavkou v ruke stretli. "Pôjdem šibať babku a mamu. Mám negatívny test a rúško," opísal bezpečné šibanie Dávid. 

V Banskej Bystrici, ale aj v Prešove ľudia mali svoj program namiesto oblievačky


V Prešove vytiahlo pekné počasie a slnko ľudí von. Niektorí zašli na cintorín, iní sa išli aspoň poprechádzať. Iná Veľká noc akú by si želali, bez rodinných stretnutí či šibačky. Aj napriek tomu si banskobystričania urobili dnes radosť maličkosťami. "Trochu iná, ale boli sme si zašportovať a už sú ľudia aj na námestí, tak už je to veselšie," konštatoval obyvateľ Banskej Bystrice. Veriacim chýbajú kostoly, ktorých návštevu obmedzili opatrenia. "Nám veriacim mohli tie kostoly byť otvorené," vyjadril sa obyvateľ Banskej Bystrice. Strom vyzdobený kraslicami pútal medzi ľuďmi na námestí pozornosť, prechádzku si mnohí spríjemnili zmrzlinou. V parku boli zase rodiny s deťmi, korčuliari aj bicyklisti.

​Nachádzame sa uprostred najväčšieho sídliska na Slovensku v bratislavskej Petržalke. Zatiaľ čo bežne počas voľných dní tu býva množstvo ľudí, dnes to tu zíva prázdnotou. Nejakí rybári, kde tu otužilec a niekoľko ľudí bažiacich po čerstvom vzduchu. Šibačov sme stretli ako šafránu a zábery zo štvrtkového predveľkonočného exodusu z hlavného mesta dávajú vedieť, prečo sú bratislavské ulice tak osirelé.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy