Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ženy budú môcť požiadať o novú nemocenskú dávku - tehotenskú
Zdielať na

Ženy budú môcť požiadať o novú nemocenskú dávku - tehotenskú

BRATISLAVA / Od prvého apríla môžu tehotné ženy požiadať sociálnu poisťovňu o novú nemocenskú dávku - Tehotenské. Má im pomôcť lepšie pokryť výdavky. Určená je ženám od 13 týždňa tehotenstva a poberať ju môžu až do ukončenia tehotenstva. Čo určite budúce matky poteší je, že nárok na túto dávku majú aj popri práci, teda v období keď majú príjem a platí to aj pre materskú, rodičovský príspevok či poberajú nemocenské.

Od prvého apríla je možné požiadať o novú dávku - tehotenské. "Táto dávka je určená na obdobie tehotenstva a na to, aby mi im pomohla vykryť zvýšené výdavky súvisiace s týmto obdobím. Žena má nárok na tehotenskú dávku od 13. týždňa tehotenstva," priblížila detaily hovorkyňa sociálnej poisťovne, Zuzana Dvoráková. 

Žiadosť o tehotenské tlačivo vám vystaví váš gynekológ. "Budúca mamička doručí toto tlačivo sociálnej poisťovni a môže tak urobiť aj elektronicky, poštou či osobne," konštatovala hovorkyňa Zuzana Dvoráková. Podmienkou nároku je ale platenie nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch po dobu najmenej 270 dní. "Nárok na dávku majú nemocensky poistené ženy. To znamená, či sú to zamestnankyne, živnostníčky alebo dobrovoľne nemocensky poistené ženy," doplnila podmienku hovorkyňa Dvoráková. Ale pozor, živnostníčky či dobrovoľne poistené ženy nesmú mať nedoplatok na poistnom vyšší ako 5 eur. Výška dávky závisí od hrubého príjmu, z ktorého žena odvádzala nemocenské poistenie. Stanovená je najnižšia a najvyššia možná hranica. Minimálny príspevok je 215 eur a najvyššia 323 eur. "Myslím, že výborné," vyjadrila sa jedna z opýtaných žien ako vníma túto zmenu. Nová dávka sa ale netýka tehotných študentiek. Pre tie je určené tehotenské štipendium. Týka sa stredoškoláčok vo veku 18 rokov a vysokoškoláčok. Svojho gynekológa požiadajú o vyplnenie tlačiva a to odovzdajú škole . Výška tehotenského štipendia je mesačne 200 eur. "Je to dobré, ale deti ma teraz nezaujímajú," reagovala študentka na štipendium pre tehotné školáčky. "Tak mám len 18, ale nechcem deti popri štúdiu, ale páči sa mi to," povedala ďalšia študentka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy