Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Očkovaciu stratégiu hodnotí prezidentka ako nedôstojnú. Ide o zúfalú súťaž detí pre ľudí v dôchodkovom veku, hovorí
Zdielať na

Očkovaciu stratégiu hodnotí prezidentka ako nedôstojnú. Ide o zúfalú súťaž detí pre ľudí v dôchodkovom veku, hovorí

SLOVENSKO / Od pondelka funguje na Slovensku nová očkovacia stratégia. Ľudia sa môžu dať zaočkovať už iba podľa veku. V hre je však ešte stále aj očkovanie kritickej infraštruktúry. Vakcína AstraZeneca je k dispozícii ľuďom vo veku od 60 do 70 rokov. Pfizer je pre tých najstarších nad 70 rokov. V hre je však ešte stále aj očkovanie kritickej infraštruktúry.

Aj keď bola prezidentka zaočkovaná medzi prvými na Slovensku, jej príbuzný nedostali žiadnu úľavu. A tak aj ona zažila na vlastnej koži to, čo stovky Slovákov, keď sa neúspešne pokúšali registrovať do očkovacieho systému. "Kým som to vyplnila, tak na konci mi ukázalo už nula voľných miest. Je to zúfalá súťaž detí, pretože predpokladám, že starší ľudia v dôchodkovom veku nie všetci majú prístup na internet," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. 



Do kritickej infraštruktúry sa mohli nahlasovať aj štátni úradníci a zamestnanci jednotlivých ministerstiev. Očkovanie „kritickej infraštruktúry“ organizuje ministerstvo vnútra. "O tejto téme ešte prebieha diskusia s ministerstvom zdravotníctva," píše sa vo vyjadrení ministerstva vnútra. 

"Mňa najviac mrzí, že sú kadejaké asistentky ministrov zaočkované. Čo nejaká sekretárka, čo varí ministrovi kávu, aká kritická infraštruktúra, ona keby bola aj mesiac doma, čo štát nebude fungovať?" reagoval expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD). 

Ministerstvo spravodlivosti do zoznamu pridalo sudcov, ale aj notárov a exekútorov. Úrad vlády nahlásil tretinu svojich zamestnancov. "Úrad vlády nahlásil dve stovky z necelých 600 zamestnancov," priblížil Úrad vlády SR. 

Vlastný zoznam pripravilo aj ministerstvo kultúry, kam zapísalo vyše sedem stoviek ľudí, najmä z organizácií, ktoré pod ním pôsobia. Čiže: z knižníc, múzeí, divadiel a podobne.

Po dvoch mesiacoch, odkedy sa spustil online formulár na očkovanie, sa ľudia konečne dočkajú zmeny.
Ministerstvo zdravotníctva chce vylepšiť systém prihlasovania, kým sa tak stane, Slováci sa musia ešte vyzbrojiť

"Dnes večer a zajtra plánujeme otvoriť ďalšie termíny pre kategóriu 70+, nakoľko približne 30-tisíc očkovacích látok od spoločnosti Phizer bude k dispozícii," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy