Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Učitelia a iné profesie sa môžu zaočkovať do nedele. Potom už bude rozhodovať len vek
Zdielať na

Učitelia a iné profesie sa môžu zaočkovať do nedele. Potom už bude rozhodovať len vek

BRATISLAVA / Naši poslanci prednostné očkovanie ešte v januári odmietali. No keď prišla druhá možnosť, viacerí už tentoraz nezaváhali a prvé očkovanie absolvoval aj predseda parlamentu Boris Kollár. Hoci sú momentálne termíny na tento týždeň obsadené, šancu zaočkovať sa budú mať ešte do nedele aj učitelia a iné profesie. Potom sa už bude očkovať iba podľa veku. No aj tu môžu nastať výnimky, ktoré ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo vnútra ešte nevedia upresniť.

Práve v Nemocnici svätého Michala, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra prebehlo očkovanie viacerých poslancov národnej rady. Vo štvrtok doobeda tak urobila napríklad poslankyňa Vladimíra Marcinková zo strany Za ľudí a Richard Raši zo strany Hlas. Ako sa vyjadrili, nie je to na poslednú chvíľu a ponuku dostali približne dva týždne dozadu. Možnosť dať sa zaočkovať využilo v tejto výzve 19 poslancov a spolu s nimi aj predseda parlamentu Boris Kollár.

"Odporučili mi, aby som sa dal, tak som sa dal zaočkovať. Boli sme vyzvaní z ministerstva vnútra ako kritická infraštruktúra. Nie je na čo čakať a ten parlament zasadať musí," vyjadril sa predseda parlamentu Boris Kollár. A tak, kým začiatkom januára Boris Kollár odporúčal poslancom, aby sa išli očkovať iba v nevyhnutných prípadoch, teraz ich do očkovania naháňa. "Keď som počul, že sa očkujú 18-roční taxikári a revízori, tak si myslím, že už stačilo, nie?" myslí si Kollár.


Šancu dať sa zaočkovať na poslednú chvíľu majú ešte pedagógovia. "Plánujeme otvoriť ešte viac ako 13-tisíc miest pre učiteľov. Tento počet by sa mal navýšiť v priebehu 24 hodín," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ďalšie podmienky a pravidlá sa menia za pochodu a nie sú jasné ešte ani dnes. Od pondelka 8. marca sa má systém očkovania vrátiť výlučne k vekovej štruktúre. Pri vakcínach od Pfizeru a Moderny sa hranica posúva na 70 rokov a vyššie a pri vakcíne AstraZeneca na 60 až 70 rokov. Zopár výnimiek, ale môže ostať. "Rokujeme o všetkých detailoch a následne budeme informovať. Je to aj medzirezortná téma," dodala Eliášová. Zatiaľ premiér garantuje príchod ďalších 15-tisíc vakcín AstraZeneca, ktoré nám daruje Francúzsko. To sa zároveň zasadilo, aby pre Slovensko bolo schválených sto tisíc SOS dávok od Pfizeru cez Európsku úniu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy