Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Premiér Igor Matovič pre TV JOJ: Domáce testovanie je otázkou najbližších dní
Zdielať na

Premiér Igor Matovič pre TV JOJ: Domáce testovanie je otázkou najbližších dní

BRATISLAVA / Vakcína Sputnik V je nečakane na Slovensku, z koalície odchádza Tomáš Valášek a očkovanie najohroziteľnejšej skupiny obyvateľstva je dočasne pozastavené. Aj takto vyzerá situácia, s ktorou sa musí vysporiadať premiér Igor Matovič.

Po prílete vakcíny Sputnik V na Slovensko sa premiér stretáva s kritikou jednak z radov odborníkov a vedcov, ktorí hovoria, že nie je vhodné neregistrovanou vakcínou očkovať, rovnako aj z radov vlastnej koalície. Tá kritizuje netransparentnosť, formu tajného vojenskému letu, či nevhodnej veľkej pozornosti k neregistrovanej vakcíne voči tým registrovaným.  Premiér pre TV JOJ povedal, že  "absolútna väčšina slovenských vedcov, ktorí nerobia politiku," bola za privezenie vakcíny na Slovensko. Na výroky Borisa Klempu či Pavla Čekana zareagoval odpoveďou "to nie sú všetci vedci a odborníci."

Na otázku TV JOJ, či vedeli všetci koaliční partneri o dovozu Sputnika V na Slovensko odpovedal Matovič, že to vedeli tí, ktorí s tým nemali problém. "Vedeli to koaliční partneri, ktorí nebojovali voči vakcíne. V poslednej chvíli o tom vedela aj strana Za Ľudí a Veronika Remišová. Už sme ich presne neinformovali, že kedy kam to pôjde. Nevidím najmenší dôvod, prečo by sme to robili,"  uviedol Matovič s tým, že chcel zabrániť možnej sabotáži. 

Otázkou ďalej ostáva, čo s ostatnými vakcínami, nakoľko očkovanie registrovanými vakcínami od spoločností Pfizer a Moderna sú pozastavené, a najohrozenejšia skupina sa tak neočkuje. Krokom mal byť európsky fond vzájomnej pomoci. Premiér tvrdí, že v tomto kroku sa nemohlo nič spraviť a vinu kladie na plecia odchádzajúcemu poslancovi zo strany Za Ľudí Tomášovi Valášekovi, ktorý sa po nákupe neoverenej ruskej vakcíny rozhodol odísť z koalície. "V rámci EÚ sa distribuujú vakcíny pro rata, takže všetky krajiny EÚ dostávame rovnaké množstvá prepočítané podľa počtu obyvateľov. Tam sa nič zásadné nemohlo zmeniť. A keď niekto mohol niečo zmeniť, mohol to byť práve pán Valášek. Veď on bol myslím že veľvyslancom pre NATO, hovorí, že má kontakty všade po Európe, tak prečo nevybavil ani jednu jedinú vakcínu?" okomentoval premiér.

Ďalším paradoxom je, že napriek aj napriek odporúčaniu od Európskej liekovej agentúry, že sa vakcínou môžu očkovať aj ľudia nad 65 rokov, sa vakcína od spoločnosti AstraZeneca podáva ľuďom do 55 rokov. Prednostne sa po učiteľoch dostali na rad, predavači, čašníci, vodiči MHD a ďalší. Rovnako tento krok kritizuje aj hlava štátu Zuzana Čaputová. "V tomto nie je pre mňa smerodatný názor hlavy štátu. Mám vlastný názor. Takisto by som očkoval len starších ľudí a chorých ľudí. Ak by som sa mal riadiť len názormi hlavy štátu, tak by sme Sputnik v živote sem nepriviezli," zhodnotil predseda vlády. Takáto očkovacia stratégia je podľa Matoviča rozhodnutím vedcov.

Závery okrúhleho stola odborníkov stále oficiálne nie sú známe. Uniknuté opatrenia podľa Matoviča reflektovali aj rozhodnutie vlády, a tak nie je podľa neho potrebné zvolávať tlačovú konferenciu. Nad nasledujúcimi dňami visia otázniky napríklad v prípade otvárania škôl či v situácií po 21. marci, kedy by Slovensko malo prejsť do tvrdého lockdownu. "Od piatku tým médiá žili. Jeden z koaličných partnerov sa zavďačil médiám, takže všetky opatrenia mali neoficiálnou cestou. Ja som v nedeľu potvrdil, že tie opatrenia zodpovedajú realite, tak ako unikli, ale spravili sme tam zopár zmien. Predpokladám, že napríklad minister školstva povie viac ku školám... Na druhej strane tie opatrenia sú tak jednoznačné, že tam netreba k tomu mať nejaké zásadné tlačovky,"  obhajoval premiér. Konkrétne kritéria prípadného tvrdého lockdownu majú byť ešte otázkou na vedcov.

Slovensko okrem samotného koronavírusu trápia hlavne domácnosti finančné otázky. V prípade pozitivity tak celá rodina musí byť karantenizovaná a prichádza o veľké časti príjmu. Toto malo riešiť nové uznesenie vlády a zároveň posilnenie pandemickej OČR a PN, ktoré nakoniec nebolo. "Bol to môj návrh, ktorým som hovoril poďme poctivo odmeňovať ľudí, ktorí poctivo dodržia karanténu. Tí ľudia nech dostanú viac, výrazne viac. Vedci mali svoj názor aj minister Krajniak mal svoj názor. Musíme nájsť tú konkrétnu cestu. Určite budeme motivovať poctivých ľudí. Nepoctivých a tých, ktorí nebudú dodržovať opatrenia, budeme pokutovať," skonštatoval Matovič. Ako by samotné dohľadávanie a stráženie malo vyzerať však nespresnil. 

Pravidelné testovanie by podľa náznakov Igora Matoviča nemalo skončiť. Odvoláva sa tak na schválený covid automat. "To nie je moja iniciatíva, to nie je môj výmysel," okomentoval automat pričom spomenul, že bol navrhnutý vedcami. "Ja som prišiel s ideou domáceho testovania na okrúhly stôl... Samozrejme je to veľmi rizikový krok. Máte úplne inú istotu, keď vám ten test vykoná zdravotník, ako keď si ho spravíte doma. Mali by sme ísť touto cestou dôvery voči ľuďom. Myslím, že som presvedčil týchto ľudí a nakoniec sa to dostalo do schválených materiálov. Zároveň aj vláda schválila uznesenie o nákupe testov na samotestovanie, takže to bude to otázka najbližších dní,"  zhodnotil Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy