Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dočasné upustenie od exekúcií platí do konca februára. Komora upozorňuje, že exekúcie sa nerušia
Zdielať na

Dočasné upustenie od exekúcií platí do konca februára. Komora upozorňuje, že exekúcie sa nerušia

BRATISLAVA / Parlament ešte v polovici januára schválil niekoľko zmien v súvislosti s pandemickou situáciou. Jedna z nich sa týkala aj dočasného upustenia od exekúcií do konca februára. Slovenská komora exekútorov však upozorňuje, že exekúcie sa nerušia.

Národná rada vtedy v zrýchlenom režime okrem iného odhlasovala sankcie za predbiehanie sa pri očkovaní, či práve dočasné upustenie od dražieb.

"My poslanci sme tu na to, aby sme chodili do práce a plnili si svoje úlohy. a keď treba niekedy aj rýchlejšie zákon schváliť, tam my ho musíme schváliť, ak chceme tým ľuďom pomôcť," vyhlásil predseda klubu OĽaNO Michal Šípoš.

V tejto súvislosti sa už objavili informácie, že exekúcie sa prerušujú, ba dokonca odpúšťajú. Nie, nie je to tak a upozorňuje na to Slovenská komora exekútorov."Komora je opakovane konfrontovaná s dezinformáciami, že v rámci epidemiologických opatrení sú prerušené exekúcie. Nie je to pravda, exekúcie sa neprerušujú," uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Čo teda vlastne poslanci odhlasovali? Zjednodušene povedané - súdny exekútor nesmie do 28. februára vykonať dražbu, alebo iný proces, smerujúci k predaju majetku dlžníka.

"Počas trvania tohto núdzového stavu nemožno nikoho vysťahovať na ulicu a urobiť z neho bezdomovca. to je veľmi dôležité, preto aby ľudia neboli postihnutí tou ťažkou hygienickou situáciou ešte aj pokiaľ ide o svoje bývanie," povedal predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO).



Všetky dovtedy vykonané kroky, napríklad blokácia nehnuteľnosti, však ostávajú platné. Plynutie lehôt, ktoré sa začali pred dňom účinnosti nového zákona, teda pred 19. januárom, sa až do 28. februára preruší.  "Od 1. marca začnú tieto lehoty opäť plynúť, a to tým dňom, v ktorom boli v deň účinnosti zákona," informoval Paller. 

Exekúcie sú dlhodobý slovenský problém. Na súdoch sa ich nazbieralo až niekoľko miliónov. Bývalý minister spravodlivosti Gál preto urobil určité opatrenia s exekúciami, ktoré sa začali pred aprílom 2017. "Priemerný súd na Slovensku má 80-tisíc exekučných spisov," uviedol exminister Gábor Gál.

Človek sa do problémov môže dostať, ani nevie ako. Napríklad muž, ktorého sme oslovili,  si v MHD štikol svoj lístok, avšak neoznačil ten za detský kočík. Dostal pokutu, nezaplatil, a už v tom lieta.  "Určite, nebolo to náročky, ani na tých automatoch to neni. tam by mali vypísať, že - kočíky," povedal muž s exekúciami. 

Ak sa človek dostane do takejto situácie, existuje všeobecná rada - komunikujte s úradmi. V prípade, že človek predpokladá, že problém vyšumí, mýli sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy