Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pandemická situácia na Slovensku je podľa Čaputovej mimoriadne závažná
Zdielať na

Pandemická situácia na Slovensku je podľa Čaputovej mimoriadne závažná

BRATISLAVA / Viac ako dve hodiny v utorok diskutovala Zuzana Čaputová so skupinou slovenských vedcov. Poďakovala ľuďom, ktorí dodržiavajú opatrenia a upozornila na to, že lockdown funguje. Je však podľa nej potrebné napríklad precíznejšie trasovanie a dôsledná kontrola dodržiavania opatrení. Prezidentka hovorila aj o potrebe aktualizovať Covid automat, v prezidentskom paláci sa nevyhli ani ruskej vakcíne.

Pandemická situácia na Slovensku je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej mimoriadne závažná. Uviedla to po utorkovom rokovaní s odborníkmi. Vo svojom príhovore na úvod poukázala na to, že Slovensko prekročilo hranicu 6-tisíc úmrtí na koronavírus. V tejto súvislosti vyjadrila úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Ako dodala, s odborníkmi sa zhodli na lepšom trasovaní, sekvenovaní vírusu a zlepšení Covid automatu.

Matematik Richard Kollár po rokovaní upozornil, že analytikom chýbajú kľúčové dáta o epidemickom stave, a to napríklad o veku pacientov, efektivite trasovania, tiež o tom, kde sa ľudia nakazili alebo či je bezpečné chodiť do obchodu a MHD. Podľa Kollára je Slovensko „v dátovom pekle“, keďže bez dát nie je jasné, či Slovensko čaká ďalšia vlna pandémie.

Virológ Boris Klempa konštatoval, že britský variant koronavírusu na Slovensku prevláda a ešte bude stúpať. Pri brazílskom a juhoafrickom variante vníma vyššiu pravdepodobnosť reinfekcie a menšiu účinnosť vakcíny. Podotkol, že juhoafrická mutácia sa mohla na Slovensku rozšíriť. Tento variant sa potvrdil napríklad v susednom Rakúsku.

Odborníci odporúčajú vláde rokovať s Ruskom o dodávke vakcín Sputnik V

Odborníci odporúčajú vláde rokovať s Ruskom o dodávke vakcín Sputnik V. Prezidentka SR Zuzana Čaputová po rokovaní s odborníkmi na otázky médií uviedla, že vakcinácia je najlepším riešením proti šíreniu ochorenia COVID-19. Dodala však, že očkovacia látka z akejkoľvek krajiny by mala byť overená a potvrdená Európskou agentúrou pre lieky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy