Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
S pochovávaním obetí sú vážne problémy. Zosnulých nemajú kam dávať a odstavené je ďalšie krematórium
Zdielať na

S pochovávaním obetí sú vážne problémy. Zosnulých nemajú kam dávať a odstavené je ďalšie krematórium

SLOVENSKO / Pochovávanie mŕtvych, a to nielen obetí koronavírusu, je v posledných týždňoch už neúnosné. Krematóriá nestíhajú a navyše každá pec potrebuje v pravidelnom intervale údržbu. Aj preto v Nových Zámkoch museli obmedziť prísun zosnulých. Práce na peci vedia vykonať len technici z Čiech. A tu je problém. Po prekročení našich hraníc totiž potrebujú výnimku zo 14-dňovej karantény a nie je isté, či ju dostanú. Nemocnice a pohrebné služby si zrejme budú musieť zaobstarať chladiarenské kontajnery.

Pece krematórií, ktoré posledné dva mesiace idú na sto percent, potrebujú generálnu opravu – v Nových Zámkoch už obmedzili príjem zosnulých.  "Ja som doniesol 50 tiel a spopolnil som 22, to sa jednoducho nedalo stíhať. Kontajnery sú tu, dva sú 12-metrové a dva 6-metrové," uviedol Róbert Molnár z krematória v Nových Zámkoch. 


Kremačnú pec musia odstaviť na týždeň-dva v polovici marca. Údržba čaká aj krematórium v Nitre. Jedno zo siedmich zariadení na Slovensku, v Banskej Bystrici, nefunguje dlhodobo. "S novým partnerom, ktorý má dokončiť rozbehnutú rekonštrukciu kremačných pecí sme v kontakte, aby sme čo najskôr mohli v prácach pokračovať. Spaľovanie zosnulých nám v obmedzenom režime zabezpečuje krematórium v Nových Zámkoch," priblížila hovorkyňa primátora Banskej Bystrice, Zdenka Marhefkova. 

"Dosť ťažké je rozdeľovať klientov, s ktorými pracujeme dlhé roky, že od jedného áno, od druhého nie. Najlepšie by bolo zastaviť úplne, čo sa samozrejme nedá," vysvetlil Molnár. "Kapacita krematória v zmysle ukladania zosnulých je prešvihnutá, základná kapacita je do 50 rakiev denne. Tých 120 zosnulých na Slovensku je dosť, toto budeme musieť riešiť," zhodnotil Ladislav Stríž, predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. 

"Ideme v kuse, nonstop 24h denne, samozrejme tlak je zo strany pohrebníctva, čím skôr spopolniť, ale to nejde, keď máme jednu pec," poznamenal Molnár. "Premiestňovanie pacientov podľa dostupných lôžok vedie k tomu, že v niektorých nemocniciach narastá úmrtnosť," zhodnotil hlavný patológ SR Michal Palkovič. 

Len v prešovskej fakultnej nemocnici hospitalizovali v utorok 36 covid pacientov z iných oblastí Slovenska."Vzhľadom na skutočnosť, že počet úmrtí covid pozitívnych pacientov vo FNsP Prešov stúpa, objednala nemocnica na vlastné náklady chladiarenský príves na uskladnenie tiel," informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. 

Kontajnery si v čase odstavenia kremačných pecí počas rekonštrukcie budú zrejme musieť zaobstarať aj pohrebné služby. "Bude musieť pohrebná služba čakať aj dva týždne, aby sa dostala do krematória s tým telom," poznamenal Stríž. 

Ohrozená je aj samotná rekonštrukcia zariadení. Technici z Čiech potrebujú pri prekročení hraníc udelenie výnimky zo zavedených opatrení. "Oni majú obavy z toho, že oni si nemôžu dovoliť teraz tu 14 dní niekde byť v karanténe," dodal Molnár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy