Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Menia sa pravidlá v niektorých okresoch: Pozrite sa, ktoré opatrenia musíte dodržiavať
Zdielať na

Menia sa pravidlá v niektorých okresoch: Pozrite sa, ktoré opatrenia musíte dodržiavať

BRATISLAVA / Epidemická situácia na Slovensku sa nezlepšuje a ostáva aj naďalej vážna. Celé Slovensko ostáva v čiernej farbe, v rámci regionálneho rozdelenia máme 19 čiernych okresov, ďalších 50 je bordových a zvyšných 10 okresov je červených.

Pribudli ďalšie čierne okresy


Naša krajina ostáva aj naďalej v čiernej fáze. Aktuálne je 19 okresov v čiernej fáze, 50 okresov je bordových a zvyšných 10 okresov je červených. Od farby závisí, či v okrese budú otvorené školy, a aj to, ako často sa ľudia budú musieť testovať, ak musia ísť do práce, alebo vycestovať do prírody.

V čiernej farbe (vo štvrtom stupni varovania) budú od pondelka 22. februára tieto okresy: Bánovce nad Bebravou, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Martin, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Revúca, Rožňava, Šaľa, Snina, Trnava, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a Zvolen. V čiernych okresoch bude platiť najprísnejší režim, všetky školy a škôlky budú zatvorené, do práce môžete ísť len s negatívnym testom, ktorý nebude starší viac ako sedem dní, zakázaný je vstup aj výstup z okresu.


V bordovej farbe (treťom stupni varovania) sa bude nachádzať 50 okresov. Pôjde o tieto okresy: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Zámky, Pezinok, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senec, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica a Žilina. V okresoch, ktoré sú v bordovej farbe, môžu byť školy otvorené, no len na základe odporúčania regionálneho úradu verejného zdravotníctva. S negatívnym testom, ktorý nebude starší viac ako sedem dní sa budete musieť preukázať nielen v práci, ale aj na ceste do prírody do iného okresu.


V červenej fáze (v druhom stupni varovania) budú okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník. Najmiernejšie pravidlá budú platiť pre uvedené červené okresy. V týchto okresoch môžu byť školy otvorené, v práci sa môžete preukázať negatívnym testom nie starším ako 14 dní. Výnimku majú iba pracovníci škôl a školských zariadení, ktorí aj v prípade, že pochádzajú z jedného z desiatich uvedených okresov, musia mať negatívny test, a to nie starší ako sedem dní. Do prírody test nebudete potrebovať, ak však budete chcieť vycestovať do prírody do iného okresu, musíte mať pri sebe test, ktorý nebude starší viac ako sedem dní.

Výnimky pri preukazovaní sa negatívnym výsledkom 

Negatívny výsledok testu nepotrebujú osoby, ktoré majú potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19, nie staršie ako tri mesiace či ľudia, ktorí absolvovali dve dávky očkovania proti tomuto ochoreniu. Od druhého podania očkovacej látky však musí uplynúť 14 dní. Negatívny test nemusia mať ani tí, ktorým zdravotný stav neumožňuje jeho vykonanie, žiaci materských škôl, prvého stupňa základných škôl a špeciálnych škôl. Negatívny test však potrebuje jeden zo zákonných zástupcov dieťa, ktorý s nim žije v spoločnej domácnosti.

Pri ceste do prírody mimo okresu nepotrebujú test ani deti do 15 rokov, seniori nad 65 rokov, osoby na vozíčku, osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a so závažnou poruchou autistického spektra. Povinnosť preukázať sa negatívnym testom pri vstupe do aktuálne otvorených prevádzok neplatí ani pre deti do desať rokov a seniorov nad 65 rokov.

Slovensko aj naďalej ostáva v čiernej fáze

Reprodukčné číslo nie je pod hodnotou jeden, mobilita mierne rastie, 14-dňová incidencia aj pozitivita testov je stabilizovaná, hospitalizácie však postupne pribúdajú a rastie aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je však už viditeľný efekt očkovania, keď postupne klesá podiel prijatých pacientov najmä v rozmedzí od 81 do 90 rokov, ako aj od 71 do 80 rokov. Mierne však stúpli príjmy od 51 do 60 rokov, čo môže súvisieť s rozšírením britského variantu vírusu. Priemerne na Slovensku zomiera denne v súvislosti s pandémiou 108 pacientov.

V porovnaní s okolitými krajinami sa situácia mierne zhoršuje na Slovensku aj v Česku. Reprodukčné číslo u nás ani v Česku nie je pod hodnotou jeden, zvyšné susedné krajiny si podľa ministra počínajú veľmi dobre. Šéf rezortu zdravotníctva tiež uviedol, že z týždňa na týždeň rastie počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby ku COVID pozitívnym pacientom. Počet hospitalizovaných pacientov narastá v Košickom kraji, Bratislavský kraj sa mierne zastabilizoval. Počty pacientov v nemocniciach stúpajú aj v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Situácia sa už niekoľko týždňov zlepšuje v Nitrianskom kraji, najlepšia je aktuálne v Žilinskom kraji.

Minister zdravotníctva tiež upozornil, že sa zvyšuje množstvo reprofilizovaných lôžok a tiež ich obsadenosť. „Ten trend je negatívny, máme už len 712 voľných lôžok s kyslíkom a 52 voľných lôžok, kde je možné ventilovať pacientov s ochorením COVID-19,“ doplnil Krajčí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy