Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vicepremiér Holý naďalej cestuje do Británie, neplánuje to meniť ani kvôli mutácii z ostrovov
Zdielať na

Vicepremiér Holý naďalej cestuje do Británie, neplánuje to meniť ani kvôli mutácii z ostrovov

BRATISLAVA / Po škandále s cestovaním vicepremiéra Štefana Hollého do Veľkej Británie v čase, keď Slovensko sužuje britská mutácia koranavírusu, sa nič nezmenilo. V rozhovore pre TV JOJ podpredseda vlády otvorene priznal, že naďalej svoju rodinu na ostrovoch navštevuje. A neplánuje to meniť.

"Chodí si za svojou rodinkou, že pri návrate nemusí spĺňať nič, čo musí spĺňať každý z nás," vyhlásil minulý štvrtok expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD).  Za papalášizmus najhrubšieho zrna opozícia označovala cesty vicepremiéra Štefana Hollého do Veľkej Británie.

Pravidelné pendlovanie mal pritom odobrené výnimkou od hlavného hygienika. Objavili sa špekulácie, že si ju vybavil dodatočne - až potom, ako sa kauza jeho cestovania prevalila. "Takéto podozrenia, takúto kritiku rozhodne vylučujem. Ono to nie je ani technicky možné. Sú to čisté konšpirácie," reagoval Holý.  

Štefan Hollý však ani mesiac po prevalení jeho kauzy s cestovaním na Britské ostrovy neprestal. Pre TV JOJ priznáva, že medzi Londýnom a Bratislavou dochádza pravidelne, ako taký medzinárodný pendler. "Áno, aj tak sa to dá povedať. Takisto, ako ľudia dochádzajú bežne z Bratislavy do Košíc za prácou, resp. naopak do Bratislavy, na týždňovky," povedal. 

Hollý medzi časom ochorenie prekonal. Tvrdí, že dnes na cestovanie do Británie špeciálnu výnimku nepotrebuje. Vzťahujú sa naňho rovnaké pravidlá ako na ostatných.

Jeho slová potvrdzuje aj nariadenie, ktoré aktuálne zverejnilo ministerstvo zahraničia. "Osobám, ktoré v ostatných dňoch navštívili Spojené kráľovstvo, sa nariaďuje 14-dňová izolácia. Výnimku z izolácie má skupina osôb so špecifickým režimom, a to osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19," uvádza sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí. 

Aj pre takúto skupinu cestovateľov platí, že sa pri vstupe na Slovensko musia preukázať aktuálnym antigénovým alebo PCR testom. Musia sa ale následne podrobiť ďalšiemu PCR testu, ktorý zaručí, že sú negatívni."Na to, aby som vôbec mohol nastúpiť na palubu do lietadla, tak sa musím preukazovať negatívnym testom," vysvetlil Holý. 

Podľa Holého je epidemiologická situácia na ostrovoch lepšia ako na Slovensku. Je preňho nepredstaviteľné, aby aj napriek zlej situácii do Británie necestoval. Hovorí, že žije v dvoch krajinách a sťahovať sa nemieni. "V mojom prípade, keďže deti tam chodia do školy, sú to maloleté deti, tak v našom prípade v zásade presťahovanie nie je také jednoduché. Ale ani sme o tom neuvažovali," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy