Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre Covid-19 idú ďalšie choroby bokom, pacientom sa už mesiace nedarí dostať na svoje vyšetrenia
Zdielať na

Pre Covid-19 idú ďalšie choroby bokom, pacientom sa už mesiace nedarí dostať na svoje vyšetrenia

HORNÝ ZEMPLÍN / Už sme v našich Novinách hovorili o tom, že pandémia má na boj s rakovinou katastrofálny vplyv a že zlyháva včasná diagnostika. O tomto probléme sa rozhodla prehovoriť žena z Medzilaboriec. Už mesiace sa jej nedarí dostať na mamografické vyšetrenie. Najbližšiu nemocnicu má v Humennom – tá však poskytuje len akútnu zdravotnú starostlivosť a mamograf sa im pokazil. Pomôcť nedokážu ani v neďalekej Snine. Tam síce mamograf majú, lenže uprednostňujú ľudí zo "svojho" regiónu. Cezpoľných iba v akútnom prípade.

"Každá žena po 40-tke má nárok na preventívnu prehliadku, mne ubehli dva roky začiatkom roku 2020, potom som bola objednaná v júni v Humennom," povedala pacientka Ľudmila Štecová. 

A tu narazila na problém."V humenskej nemocnici aktuálne nie sme schopní vykonávať mamografické vyšetrenia pre závažnú poruchu mamografického prístroja," vysvetlila Jana Fedáková, hovorkyňa siete nemocníc. "Ženy z oblasti Humenného a Medzilaboriec nemajú možnosť absolvovať preventívne vyšetrenie prsníkov na mamografii," poznamenala Štecová. 

Humenská nemocnica preto zatiaľ pacientom odporúča obrátiť sa na iné mamografické pracoviská. Ak by aj mamograf mali funkčný, humenská nemocnica je v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie a tak poskytuje iba akútnu zdravotnú starostlivosť. "Ale keď to trvá už rok, si myslím, že je to už dosť pre ženy, ktoré môžu niečo mať," reagovala Štecová. 

Pýtala sa v sninskej nemocnici, no nepochodila. Vraví však, že to sčasti chápe. Nemocnica vo vlastníctva mesta robí dokonca aj preventívu, no len pre sninský región. Pokryť aj okres Humenné nie je v ich silách. V akútnych stavoch však pomáhajú.

"Akútne onkologické pacientky zobrali z Humenného, tie áno, preventívu pre humenský nerobia, pretože to už by bolo veľa," uviedol konateľ sninskej nemocnice Andrej Kulan. "Je to pomerne veľká oblasť, takže aj tie urgentné prípady, aj to je obrovský tlak," dodala Štecová. 

Dobrou správou je, že v Snine by o pol roka chceli mať nový mamografický prístroj. A aj v Humennom čoskoro pribudne náhrada za pokazený."Je to v štádiu výberových konaní, určite bude výkonnejší a lepší ako ten, čo máme," uviedol Kulan. 

"Aj v tomto, pre zdravotníctvo aj pacientov veľmi ťažkom pandemickom čase, však vyvíjame maximálne úsilie, aby sme v nasledujúcom období úspešne zavŕšili už začatý proces nákupu a inštalácie nového prístroja," doplnila Fedáková. 

"Pri tejto diagnóze by som nerada použila výraz, že je neskoro. Dúfam, že nie. Poznám dosť žien, ktoré trpia ochorením rakoviny prsníka, viem, že pri liečbe je dôležitá včasná diagnostika, od toho sa odvíja úspešnosť," dodala Štecová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy