Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pozostalým po obetiach nehôd na tragickej križovatke došla trpezlivosť. Za vlastné peniaze osadili osvetlenie
Zdielať na

Pozostalým po obetiach nehôd na tragickej križovatke došla trpezlivosť. Za vlastné peniaze osadili osvetlenie

ROŽKOVANY / Čakali na pomoc kompetentných tak dlho, že si napokon pomohli sami. Pozostalí po obetiach tragických nehôd na križovatke pri Rožkovanoch v okrese Sabinov za vlastné peniaze kúpili a osadili osvetlenie. Došla im trpezlivosť, veď krížov je už v križovatke viac ako dopravných značiek.


Cesta prvej triedy a pri nej autobusová zastávka, no odtiaľ do dediny nielenže nevedie chodník ale nie je tu ani priechod pre chodcov. Inej cesty niet len pomedzi autá. Ľudia kráčajú po ceste, ktorú križuje hlavná cesta, na ktorej je síce znížená rýchlosť na 70-tku, no najmä starší majú čo robiť, aby na druhú stranu prebehli.

V decembri v roku 2018 tu prišli o život nateraz posledné obete. Starší manželia. Ich syn je presvedčený, že keby križovatka bola osvetlená, tak sa to nestane. "Mamka zomrela na ceste, ocko v nemocnici," povedal syn obetí Štefan Verešpej.


Vjazd do obce zdobí už 8 krížov, no obetí je viac. Súčasťou križovatky železničné priecestie, ktoré nemá závory. Aj na to miestni upozorňujú už roky.

Miloš Sekerák prišiel na priecestí o svoju manželku. Stal sa z neho bojovník za bezpečnú križovatku. Pred rokom dokonca oficiálne žiadal o dočasné opatrenie. Keď sa ani po roku nič nedialo, vzali to do vlastných rúk. Vyskladali sa na osvetlenie so solárnym panelom a namontovali ho na obe strany cesty k autobusovým zastávkam.
"Ja už tomu prestávam rozumieť prečo si tie úrady prehadzujú papiere a hľadajú vždy len nejako ako sa nedá," uviedol Sekerák.

"Nám už to nič nevráti, ale chceme zachrániť aspoň tých, čo ešte majú tie mamy," dodal jeho syn Richard.

"Osadenie osvetlenia bez schválenej projektovej dokumentácie, súhlasu správcu cesty a dopravnej polície, nie je v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi," informovala hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová.

"Keď mi nejaký úrad povie, že to je nelegálna stavba, aj tá búdka je proti predpisom,"
uzavrel Miloš Sekerák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy