Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Niektoré odberové miesta zívali prázdnotou. Prebieha druhé kolo "skríningu"
Zdielať na

Niektoré odberové miesta zívali prázdnotou. Prebieha druhé kolo "skríningu"

SLOVENSKO / Zmätky okolo toho, ktorých 36 okresov Slovenska má povinne absolvovať druhé kolo skríningu sa vyriešili až v piatok večer. Na poslednú chvíľu medzi ne pribudli Bratislava a Nitra, ktoré ale dostali výnimku, že nemusia z noci do rána všetko zorganizovať. No a na poslednú chvíľu zo zoznamu vypadli Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš. Tieto mestá však už mali všetko pripravené, len ich povinné testovanie sa odrazu zmenilo na dobrovoľné. A tak sa právom pýtali, kto to zaplatí.

S odoveďou na otázku kto môže za to, že došlo pri zaraďovaní okresov pre druhé kolo skríningu k zmätkom, minister zdravotníctva nezaváhal. "To je skrátka ľudský faktor, ktorý sa stane," povedal Marek Krajčí.

Povedané ľudskou rečou, niektoré mobilné odberové miesta nezadávali údaje o antigénovom testovaní a pozitivite do systému priebežne, ale na poslednú chvíľu. Iné zasa urobili chybu a zadali zlý počet či dali na nesprávne miesto desatinnú čiarku. "Pozerali sme tam, kde vyzeralo, že došlo k nejakým chybám. Samozrejme, že sme ich našli viac ale v tých okresoch to nie je vidieť lebo zostávajú v tej istej zóne," dodal Krajčí.


Na rozdielne čísla pozitívnych v ich záznamoch a tých, ktoré zverejnila vláda však napríklad Dolný Kubín či Liptovský Mikuláš upozorňovali už od prvej chvíle. To, že mali pravdu a nemusia testovať ľudí antigénmi sa dozvedeli včera večer. Keď už mali všetko pripravené a zorganizované.

"Keď sa vžijete do situácie primátora alebo starostu, ktorí sú v prvej línii otázok obyvateľov, že ako to teda je a vy im neviete odpovedať, pretože počas týždňa dostanete niekoľkokrát úplnú inú informáciu. Tak v jednej chvíli je to frustrujúce až ponižujúce," povedal predseda Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Ešte, že na otázku, kto to mestám, ktoré namiesto povinného odrazu robia dobrovoľný skríning, zaplatí prišla dobrá odpoveď. "Všetci, ktorí budú testovať aj v lepších okresoch a budú potrebovať testy alebo preplatenie, tak štát garantuje, že sa im to udeje," objasnil minister zdravotníctva.

"Vzhľadom k tomu, že získame na jedného testovaného 5 eur sa zdá, že tieto náklady nám nepokryjú dvojdňovú prevádzku. Pokiaľ sa dohodneme so zdravotníkmi a dobrovoľníkmi, dnešným dňom dobrovoľné testovanie 20:00 hodinou ukončíme," uviedol primátor Liptovského Mikuláša.


Minister zdravotníctva tvrdí, že oznámenie konečných výsledkov a teda aj zoznamu 36 okresov v piatok necelých 16 hodín pred spustením druhého kola skríningu je v poriadku. Tak mu to ukladá uzenesenie vlády. Že to však úplne v poriadku nie je dosvedčuje fakt, že okamžite vybavil výnimku pre Bratislavu a Nitru, ktoré sa na zozname ocitli na poslednú chvíľu a mali teda povinne testovať.

"Dlhodobo sa pravidlá menia počas hry, akoby na poslednú chvíľu mali byť samosprávy informované, aby sa vytvoril ešte väčší stres a väčšia nervozita," myslí si predseda Združenia miest a obcí Michal Kaliňák.

Podľa únie miest i Zmosu by pri spomínaných zmätkoch už napokon nemuselo stačiť tak často opakované ďakujem.

Hraničné okresy - Bratislava a Nitra


Napriek tomu, že Bratislava nemusela zorganizovať ďalšie kolo skríningového testovania, vo väčšine mestských častí sa mohli ľudia pretestovať aj tento víkend. Podľa zdravotníkov z jednotlivých odberových miest bol ale o to menší záujem ako minulý týždeň.  "Pomohlo samozrejme. Chodia k nám ľudia, ktorí patria úplne do inej spádovej oblasti," uviedol pracovník odberového miesta Martin Urbaník.


Pozreli sme sa do Starého mesta, do Ružinova, aj do Petržalky. Nikde sa netvorili rady. Pritom pred týždňom podľa portálu Dáta bez pátosu bola v Bratislave účasť na testovaní 61 percentná.  "Čo sa týka tohto víkendu, magistrát vytvoril 5 odberných miest vo vozidlách MHD," povedala  hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

V Ružinove za predpoludnie otestovali do 700 ľudí. Desať z nich bolo pozitívnych. "V Ružinove máme na dvoch miestach štyri odberové tímy. Polovica je na objednanie a už včera večer sme mali viac ako tisíc objednaných ľudí," uviedla hovorkyňa mestskej časti bratislavskej mestskej časti Ružinov Táňa Tóthová.

"V Starom meste sme na piatich odberových miestach počas dopoludnia otestovali 750 ľudí. Z tohto počtu bolo 6 vzoriek pozitívnych," uviedol hovorca starého mesta Matej Števove.

V Petržalke podľa vicestarostky každý deň tohto týždňa vyskočili viac ako dve percentá pozitívnych. Včera dokonca viac ako 5 percent.  "Je to menší záujem. Momentálne máme otestovaných 271 ľudí, z toho piati pozitívni," uviedla vicestarostka Petržalky Lýdia Ovečková.

Na tomto odberovom mieste, ktoré je v základnej škole, ale držia aj smútok.

Nitra


Všetko vyzeralo tak, že Nitra patrí medzi tie lepšie okresy informoval v stredu o tom premiér. Včera však minister zdravotníctva hovoril, že to tak nie je a Nitra sa prepadla medzi červené okresy. V meste je momentálne 22 odberných miest.  "To považujem ze nešťastné a neľudské hrať sa s týmito dátami," skonštatoval primátor Nitry Marek Hattas.



O dobrovoľný skríning bol záujem taký nízky, že na niektorých miestach nebola žiadna čakacia doba. Na iných stálo v radoch maximálne 10 ľudí. V okrese totiž už ľudia nebudú potrebovať potvrdenie o negatívnom teste. "Keby to ohlásili skorej mohli sme mať otestovaných 40 000 ľudí a mohli sme mať v karanténe ľudí, ktorí o tom nevedia," dodal Hattas.


V obci Červený Hrádok zas naopak testujú aj napriek tomu, že nemali v minulom kole ani jedného pozitívneho. Patria už totiž do okresu Zlaté Moravce, ktorý má aj druhé kolo.  "Zatiaľ máme z 206 ľudí všetky negatívne testy,"  povedala lekárka Simona Sucháňová.

Zvolen chce šetriť lekárov

Opačné prekvapenie ako Bratislava, či Nitra, zažil Dolný Kubín. Ten ešte vo štvrtok svietil na červeno, v piatok však už všetko bolo inak. Okrem Oravského okresu sa pozrieme aj do Zvolena a do Lomničky na Zamagurí.

Zvolen testuje iba v sobotu, jedným z odberových miest futbalový štadión.  Uplynulý víkend bol o testovanie nízky záujem, z 27 tisíc Zvolenčanov prišlo na testovanie  iba 14 tisíc. Kto sa chce otestovať musí to stihnúť počas soboty. Mesto chce šetriť sily zdravotníkom.


Oficiálny údaj o vyše jedno percentnej pozitivite v okrese bol pre nich prekvapením. S ďalším kolom testovania nepočítali. "Tie čísla určite nie sú správne, Okresný úrad eviduje v okrese pozitivitu 0,79. Môžem len apelovať aby boli zverejňované objektívne čísla," informovala primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

V Lomničke aj dva dni

Aj napriek tomu že je staroľubovniansky región zeleným okresom, v Lomničke sa bude testovať dva dni. Táto dedina je totiž najväčšim ohniskom. Minulotyždnovy skŕining tam odhalil 51 pozitívnych, stovky ďalšíh skončili v karanténe. Obec strážia ešte stale vojaci i policajti. A záujem o testovanie bol v sobotu obrovský.

"Ľudia to prijali. Je vidieť že chodia, ide o ohniská nákazy, ktoré chceme viac monitorovať," povedal prednosta okresného úradu Richard Malý.

"Mestský úrad ešte v tejto chvíli nemá oficiálnu informáciu o tom, že by sme boli zeleným okresom. Podľa tlačovej konferencie sme sa v tej chvíli zaradili medzi zelené okresy," 

Dolnokubínsky okres sa napriek tomu na testovanie dokonale pripravil. V Dolnom Kubíne je od rána k dispozícií 11 odberných miest vo všetkých častiach mesta. Do odberných miestností prichádza citeľne menej ľudí.

Červené okresy 

Počas prvej vlny pandémie boli na tom okresy na samom severovýchode Slovenska celkom dobre. Teraz to už neplatí. Zato v pozícii zdravotníka tam majú železného Slováka, ktorý má za sebou takmer sto triatlonov. Testovalo sa aj v revúckom okrese, ktorý môže susednému okresu len závidieť.

Kým Rimavská Sobota stále patrí medzi okresy s najmenšou mierou pozitivity, okres Revúca sa ocitol na chvoste a preto si tu víkendové testovanie musia zopakovať.

Muránska Dlhá Lúka je jednou z dedín Revúckeho okresu, kde sa testuje po oba víkendové dni. "Určite je to záťaž na samosprávy, ale bez akýchkoľvek problémov to zvládame a ten priebeh či minulý týždeň, alebo aj dnes a samozrejme zajtra testujeme, absolútne bez problémov. Samozrejme tí občania to vnímajú rôzne, tie pohľady sa rôznia. Niektorí sú z toho samozrejme unavení, niektorí to vnímajú veľmi pozitívne...tak ako som povedal v úvode, že sa jedná o životy a zdravie obyvateľov." uviedol starosta Ján Kvetko.

V Prešovskom kraji testovanie prebieha iba v troch okresoch. V červenej zóne je celý Horný Zemplín, a to Humenné, Snina aj Medzilaborce.

Práve medzilaborský okres mal percento pozitivity najvyššie na východnom Slovensku. Zemplínske okresné mestá testujú oba víkendové dni, niektoré obce len v sobotu. V Udavskom je v odbernom tíme aj najželeznejší Slovák, 45ročný triatlonista Marek Nemčík.
"Vďaka Covidu som stvrdol na zimu doma, inak by som sa na somároch kamenistými lúkami ománskych polí," povedal Nemčík.

Iron man Marek je v odbernom tíme na pozícii zdravotníka. Vyhodnocuje testy. "Ja som robil doktorát na podobnej báze, kde sme brali stery z hrdla, zo slín, z toho sa potom robila genetická analýza," uviedol Nemčík.


Ironman je triatlon na najdlhších tratiach, teda 4km plávania, 180 cyklistika a k tomu maratón. A to všetko v jeden deň. Marek Nemčík má takýchto triatlonov na svojom konte neuveriteľných 94. Žiaden Slovák ho doposiaľ neprekonal. V Udavskom pomáhal pri každom testovaní a neodmietne ani v budúcnosti. "Počas ironmanu sme 10, 12 hodín v kompresnom oblečení ako vo zveráku, tento overal je pohodička, starosta sa o nás stará," dodal najželeznejší Slovák.

Najdôležitejšie je nestrácať optimizmus. "Covid veľa zobral, ale veľa dával. Nájsť niečo dobré, vybrať si z bonboniéry rybacích cukríkov malinový, pesimizmus nikomu nepomôže," uzavrel Nemčík.

Najčítanejšie správy