Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Celoplošný skríning odhalil viacero ohnísk koronavírusu. Mnohé aj v rómskych osadách
Zdielať na

Celoplošný skríning odhalil viacero ohnísk koronavírusu. Mnohé aj v rómskych osadách

TREBIŠOV/DUNAJSKÁ STREDA/BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / Celoplošný skríning odhalil viacero ohnísk koronavírusu. Mnohé aj v rómskych štvrtiach, či osadách po celom Slovensku. Hygienici tamojším obyvateľom nariadili karanténu. V piatok, po piatich dňoch, ich opäť pretestovali.

V Trebišove sa testuje v priestoroch školy priamo v osade. Posledný víkend tu mali 30 pozitívnych prípadov. "Pretestovanie kontaktov s pozitívnymi osobami, ktoré boli identifikované celoplošným testovaním. Jedná sa približne o 80 ľudí," povedal Ivan Petrovič, zástupca regionálnej hygieničky RÚVZ Trebišov.

Hygienici tu vydali nariadenie na kontrolu dodržiavania režimu karantény z dôvodu porušovania pravidiel. Izoláciu nakazených tak kontroluje polícia. "Bolo možno 1 či 2 prípady, ktoré si mysleli, že keď sú bezpríznakoví, že môžu chodiť," vyjadril sa Dezider Šandor, člen Rómskej poriadkovej služby.

V osade žije viac ako 5 500 obyvateľov. Hoci sú čísla pozitívnych prípadov pod kontrolou, hygienici tu v rámci prevencie vydali príkaz na plošnú dezinfekciu. "Prebieha priebežne s tým, že ktoré ulice, resp. ktoré domy sú v karanténe, tak sa dezinfikujú verejné priestranstvá," povedal Peter Sovák, prednosta MsÚ Trebišov.


V komunitnom centre na Kračanskej ceste v Dunajskej Strede začalo testovanie PCR testami krátko po ôsmej hodine. Od soboty je tu pre viac ako 400 obyvateľov nariadená karanténa, po tom ako víkendové testovanie odhalilo 20 percent pozitívnych. "A potom na základe toho sa rozhodneme spoločne, aké ďalšie opatrenia, alebo ako dlho to bude trvať," vyjadrila sa riaditeľka RÚVZ Dunajská Streda Rozália Robotková. "Bohužiaľ, je to na základe dobrovoľnosti, nemôžeme to nariadiť," doplnila Robotková. V piatok sa opäť dala otestovať len necelá polovica obyvateľov - 171 osôb. Výsledky budú v sobotu.


Obyvatelia bytovky v centre Bánoviec nad Bebravou sú v karanténe od pondelka. V piatok ich začali testovať. "Sme mali 18 pozitívnych prípadov a teraz pretestujeme 150 ľudí," povedala riaditeľka RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková. Keďže mnohí podľa hygienikov karanténu nedodržiavali, rozhodli sa uzavrieť celú bytovku. Nepretržite ju strážili policajti. "Žiadne problémy sme nezaznamenali," vyjadril sa Vladimír Vranka, prednosta Bánoviec nad Bebravou. "Testujeme PCR testami," vyjadril sa Vranka. Niektoré vzorky plánujú hygienici podrobiť dôkladnej expertíze. Chcú vedieť, či sa aj tu tak ako nedávno v Trenčíne nevyskytla anglická mutácia vírusu. "Tak to budeme ďalej sledovať," dodala Bučková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy