Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Meteorológovia varujú pred hustým snežením a poľadovicou, v týchto okresoch platia výstrahy
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred hustým snežením a poľadovicou, v týchto okresoch platia výstrahy

BRATISLAVA / Meteorológovia vydali výstrahy pre tvorbu snehových jazykov a závejov, varujú aj pred poľadovicou na cestách. Upozorňujú aj pred silným snežením v Prešovskom a Košickom kraji.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webstránke. Výstraha 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí od polnoci. „V okrese Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa sa miestami očakáva tvorba snehových jazykov a závejov, ktoré predstavujú možné nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ informuje SHMÚ s tým, že ich výskyt je v tejto ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Upozorňujú aj na silné sneženie, výstraha 2. stupňa platí v pondelok v skorých ranných a doobedňajších hodinách pre Prešovský a Košický kraj, zároveň platí 1. stupeň pre Banskobystrický kraj. SHMÚ upozorňuje aj na tvorbu poľadovíc na cestách vo nočných hodinách, výstraha 1. stupňa platí pre Košický a Prešovský kraj do pondelka do 11. hod.

Meteorológovia varujú aj pred vetrom na horách. Výstraha 1. stupňa platí na pondelok od 14:00 do 19:00. V okrese Poprad sa na hrebeňoch Tatier očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v tejto ročnej dobe a oblasti bežná, ale predstavuje možné nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ dodáva SHMÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy